E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15479
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai no dividendēm jāmaksā nodoklis un tās jānorāda amatpersonas deklarācijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2018
Dace

Labdien! Pirms 20 gadiem tika nopirktas “Latvijas balzama” un “Ventspils naftas” akcijas. Tagad, akcijas dereģistrējot caur Latvijas Centrālo depozitāriju, ar dividendēm saņēmu apmēram 200 eiro. Vai man iegūtā summa ir jānorāda VID iesniedzamajā brīvprātīgajā un amatpersonu deklarācijā? Vai man no saņemtās summas ir jāmaksā pašai nodokļi, vai tie jau ir samaksāti?

A
atbild:
23. oktobrī, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Par saņemto dividenžu deklarēšanu un nodokļa ieturēšanu paskaidrojam, ka atbilstoši likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam pienākums ieturēt nodokli no akciju turētājam vai starpniekam izmaksātajām dividendēm par publiskajā apgrozībā esošām akcijām un ieskaitīt to valsts budžetā ir konta turētājam, kas veic norēķinu ar maksātāju.

Ņemot vērā, ka pienākums nodokli ieturēt izmaksas vietā ir konta turētājam, kas veic norēķinu ar maksātāju, maksātājam nerodas pienākums deklarēt gūtos ienākumus gada ienākumu deklarācijā.

Fiziskā persona pati var pārliecināties par to, vai ienākuma izmaksātājs ir ieturējis nodokli izmaksas vietā. To var izdarīt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā sadaļā “Pārskati”, izvēloties nosaukumu “Ienākumu izmaksātāju iesniegtie paziņojumi par fiziskajai personai izmaksātajām summām, no 2009. g.” un norādot atbilstošo taksācijas gadu. Savukārt gadījumā, ja nodokli ienākuma izmaksātājs nav ieturējis izmaksas vietā, ienākuma saņēmējs rezumējošā kārtībā maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Par saņemto dividenžu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā paskaidrojam, ka valsts amatpersona norāda informāciju par pārskata periodā gūtajiem visu veidu ienākumiem. Ņemot vērā, ka dividendes ir fiziskās personas ienākums, valsts amatpersonas deklarācijas punktā “Visi deklarācijas iesniedzēja pārskata periodā gūtie ienākumi, piemēram, darba alga, piemaksas pie darba algas, prēmijas, honorāri, ienākumi no saimnieciskās un komercdarbības, apdrošināšanas izmaksas, kompensācijas, ienākumi no kustamās un nekustamās mantas realizācijas un nomas (īres), laimesti un dividendes, mantojumi, dāvinājumi, saņemtie pabalsti un citi ienākumi” ir jānorāda informācija arī par pārskata periodā gūtajiem visu veidu ienākumiem, tostarp dividendēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas