E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15475
Lasīšanai: 3 minūtes

Svētku dienu apmaksa, ja nav jāstrādā, – atbilstoši Darba likumam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2018
Sandra

Labdien! Sakarā ar to, ka 2018. gada 24. septembrī ir piešķirta valsts brīvdiena, kā tiek apmaksātas atlikušās darba dienas, ja atrados atvaļinājumā no 17. līdz 23. septembrim – 7 kalendārās dienas?

Darba alga par septembri tika aprēķināta par 14 darba dienām. Naudas izteiksmē esmu zaudējusi 1 darba dienu. Ja šai mēnesī nebūtu atvaļinājuma, atalgojums būtu pilnā apmērā – par 20 darba dienām. Strādāju normālo darba laiku – 5 darba dienas nedēļā. Vai šis ir korekts aprēķins?

A
atbild:
16. oktobrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ievērojot likumā noteiktās svētku dienas, darba dienu skaits dažādos mēnešos atšķiras. Piemēram, 2018. gadā ir mēneši, kad ir 19 darba dienas (septembris), ir, kad 20 darba dienas (februāris, aprīlis), kad 21 darba diena (marts, maijs, jūnijs, jūlijs, novembris), kad 22 darba dienas (janvāris) un pat 23 darba dienas (oktobris, augusts), bet decembrī ir tikai 17 darba dienas.

Ja darbiniekam darba līgumā ir nolīgts normālais darba laiks – piecu darba dienu un 40 stundu darba nedēļa, ir noteikta konkrēta nemainīga amatalga, tad darba samaksa neatkarīgi no darba dienu skaita nemainīsies. To nosaka Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punkts: “Darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Ja darbiniekam ir noteikta laika alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā vidējo izpeļņu.”

Ja septembrī izmantojāt vienu kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu un par to tika izmaksāta atvaļinājuma nauda atbilstoši vidējās izpeļņas aprēķinam, tad darba samaksa Jums ir aprēķināta par 14 darba dienām.

Diemžēl komentēt iespējamos zaudējumus Jūsu darba samaksā par 2018. gada septembri, nezinot precīzus Jūsu darba līguma nosacījumus un neredzot citus ar darba samaksas aprēķinu saistītos dokumentus, nav iespējams. Tādēļ Jums var ieteikt vērsties pie grāmatveža un lūgt skaidrojumu darba samaksas aprēķinam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas