E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15471
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojuma masas dalīšana un neatņemamā daļa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2018
Alberts

Lūdzu īsumā izskaidrot sekojošu situāciju. No manas mātes īpašuma pēc nāves (2017. gadā) tiek atstāta 1/3 domājamās daļas no četru istabu dzīvokļa. Vajag piebilst, ka 2/3 domājamās daļas māte uzdāvināja man jau 2016. gadā.

Pēc mātes nāves izrādījās, ka jau 2009. gadā māte izdarīja publisko testamentu, ar kuru noteikusi mantojuma tiesību savam mazdēlam – ar nosacījumu, ka man pienākas personālservitūts – atsevišķu istabu bezatlīdzības lietojuma tiesība līdz mūža beigām.

Lūdzu īsumā izskaidrot, vai šajā gadījumā man saglabājas mantojuma tiesība kā neatņemamās daļas tiesīgajiem (neatraidāmais mantinieks), proti, attiecīga daļa no kopējā mantojuma – 1/3 domājamās daļas no četru istabu dzīvokļa? Likums, 422. pants, noteic, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas.

A
atbild:
15. novembrī, 2018
Latvijas notārs
Zane Ernštreite, zvērināta notāre

Ja vēlaties mantot no savas mātes, tad tas, ko dāvinājuma veidā esat no viņas saņēmis pirms mantojuma masas dalīšanas, jāpievieno mantojuma masai vai arī jāieskaita savās mantojuma daļās. Respektīvi – Jums ir tiesības prasīt savu neatņemamo daļu, savukārt mazdēlam ir tiesības prasīt, lai mantojuma masai pievienojat saņemto dāvinājumu – 2/3 domājamās daļas no dzīvokļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas