E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1545
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Iepriekšējā īpašnieka noslēgtie līgumi ir saistoši

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2012
Liga Kreicberga

Vai privātīpašumā (īres nams) var likumīgi dzīvot, pamatojoties uz pašreizējā īres likuma pamata, ka mainoties īpašniekiem, ir spēkā iepriekšējā īpašnieka noslēgtie līgumi, ja tiek uzrādīti padomju laika īres līgumi. Vai PSRS namu pārvaldi var uzskatīt par iepriekšējo īpašnieku? Un kad tas mainīsies?

A
atbild:
30. oktobrī, 2012
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Pašreiz spēkā esošais likums „Par dzīvojamo telpu īri” šajā jautājumā attiecas arī uz tiem dzīvojamo telpu īres līgumiem, kas noslēgti pirms likuma spēkā stāšanās. Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 8.pants noteic: „ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi” un „līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā”. Attiecīgi, mainoties īpašniekam, tam ir saistoši iepriekšējo īpašnieku noslēgtie īres līgumi.

Protams, jāņem vērā, ka šie „padomju laika” īres līgumi gan juridiski, gan arī morāli ir novecojuši – bieži vien tur ir neprecizitātes; nav norādīta īres maksa, kaut tā ir būtiska līguma sastāvdaļa; trūkst citas informācijas, ko nepieciešams iekļaut īres līgumā atbilstoši pastāvošajam regulējumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas