E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15440
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

NĪN atvieglojumi pensionāriem, kuri ir deklarējušies savā vienīgajā īpašumā Rīgā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2018
Guntis

Labdien! Latvijas pilsonei (pensionāre), kas lielāko daļu uzturas Austrālijā, ir nekustamais īpašums Latvijā (māja, zeme), deklarējusies Rīgā īpašuma adresē kopā ar vēl vienu pensionāru, Latvijas pilsoni, maksā NĪN noteiktā apmērā. Vai iespējams saņemt no Rīgas domes NĪN atlaidi 50% apmērā vai vairāk, kādi dokumenti būtu iesniedzami? Paldies!

A
atbild:
22. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” ir paredzēti atvieglojumi dažām iedzīvotāju grupām (trūcīgajiem, daudzbērnu ģimenēm, politiski represētajiem), vienlaikus noteikts, ka pašvaldības var izdot saistošus noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Šādi atvieglojumi (tajā skaitā pensionāriem) un kritēriji to piešķiršanai ir noteikti arī Rīgā. 

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas nodaļas vadītāja Kitija Andersone skaidro: Rīgas domes 18.12.2012. saistošie noteikumi Nr. 198 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā” (turpmāk SN) paredz piešķirt atvieglojumus pensionāriem, kuri ir deklarējušies savā vienīgajā īpašumā Rīgā.

Atvieglojumu apmērs var būt 90%, 70% vai 50% no aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas. Saistošo noteikumu punkti:

4.3. vientuļam pensionāram un vientuļam 1. vai 2. grupas invalīdam – 90%;

4.4. pensionāram un 1. vai 2. grupas invalīdam, kuram nav pilngadīgu bērnu un kurš savā dzīvesvietā deklarēts viens vai kopā tikai ar vienu personu, kura ir 1. vai 2. grupas invalīds vai pensionārs, – 70%;

4.5. pensionāram, kuram ir pilngadīgi bērni un kurš savā dzīvesvietā deklarēts viens vai kopā tikai ar vienu personu, kura ir 1. vai 2. grupas invalīds vai pensionārs, – 50%.

Atvieglojumu piešķir par mājokli un tam piekrītošo zemi, kā arī par telpu grupām, kas saistītas ar dzīvošanu (piemēram, garāžas, pagrabi), un tām piekrītošo zemi.

 Konkrētajā gadījumā kundzes no Austrālijas situācija varētu atbilst vai nu SN 4.4., vai 4.5. punktam, ja:

  • viņa ir sasniegusi Latvijas Republikā noteikto vecumu, kas dod tiesības pieprasīt vecuma pensiju (2018. gadā tie ir 63 gadi un 3 mēneši) (SN 6.2 punkts);
  • īpašums ir mājoklis (dzīvojamā māja, tās daļa vai dzīvokļa īpašums) (SN 5. punkts);
  • mājoklis ir viņas vienīgais īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošais īpašums Rīgas pilsētā (SN 8. punkts);
  • viņas deklarētā dzīvesvieta ir nekustamajā īpašuma objektā, par kuru tiek piešķirts atvieglojums, kopā ar otru personu – pensionāru (SN 10. punkts);
  • īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā, iznomāts vai izīrēts (13. punkts);
  • nav nekustamā īpašuma nodokļa parāda, nomas parāda, aprēķināta soda nauda vai sodījusi administratīvā komisija (SN 18. punkts).

Atvieglojumu nepiešķir, ja īpašumam ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% (SN 19.1 punkts).

Lai saņemtu atvieglojumus par taksācijas gadu, ir jāiesniedz pieteikums Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē, Terēzes ielā 5, Rīgā. Pieteikumu var sūtīt arī pa pastu vai elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, izmantojot e-pasta adresi pip@riga.lv, līdz taksācijas gada 15. decembrim.

Pieteikuma veidlapas, arī 7. pielikums, atrodamas šeit: https://pip.riga.lv/visi-pakalpojumi/nin-atvieglojumi/.

Ja nav zudis vai mainījies atvieglojumu piešķiršanas pamats, nākamajos gados atkārtots pieteikums nav jāiesniedz (SN. 28. punkts).

Kā redzat no Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes speciālistes izklāstītā, saistošie noteikumi detalizēti raksturo situācijas, kurām atbilstoši var saņemt attiecīgo nodokļa atvieglojumus. Taču, lai varētu tieši atbildēt, vai ir tiesības uz atvieglojumiem un kādā apmērā, informācijai ir jābūt pilnīgākai. K. Andersone iesaka, lai konkrētāk izvērtētu iespēju saņemt atvieglojumus, var konsultēties arī pa bezmaksas tālruni 80000850 vai +371 67105919 (zvaniem no ārzemēm), klātienē Terēzes ielā 5, vai pa e-pastā pip@riga.lv.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas