E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15438
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai uzturlīdzekļus izmaksā, ja vecāki šķir laulību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2018
Jana

Labdien! Laulība nav šķirta, kopā ar nepilngadīgu bērnu dzīvojam atsevišķi no bērna tēva, uzturlīdzekļus saņemu no UGF. Jautājums: situācijā, ja laulība tiks šķirta un uzturlīdzekļus turpināšu saņemt no UGF, un gadījumā, ja parādniekam iestāsies nāve, izmaksas tiks pārtrauktas, vai tiks uzskatīts, ka bērns ir zaudējis apgādnieku, ja vecāku laulība nepastāv? Vai ir kādas tiesības bērnam saņemt līdzekļus no valsts, ja vienam no vecākiem iestājas nāve, bet vecāki nav bijuši laulībā?

A
atbild:
23. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Laulības esamība vai neesamība neietekmē vecāku, kas ierakstīti bērna dzimšanas apliecībā, aizgādības tiesības, kas ietver arī pienākumu uzturēt savu bērnu. LV portālā ir vairākas publikācijas par tēmu, kādas ir bērna tēva tiesības, ja vecāki šķiras. Attiecīgi, ja bērna tēvs nenodrošina uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, tos izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Ja viens no vecākiem mirst un mirušais ir bijis sociāli apdrošināta persona, bērnam tiek izmaksāta apgādnieka zaudējuma pensija. Apgādnieka zaudējuma pensiju aprēķina, ņemot vērā apgādnieka iespējamo vecuma pensiju, taču tā nevar būt mazāka par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru (no dzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 92,50 eiro, no septiņu gadu vecuma – 111 eiro mēnesī).

Plašāk Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapas sadaļā “Vecākiem” > Apgādnieka zaudējuma pensija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas