E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15435
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājumu kompensēt naudā ir aizliegts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2018
Evita

Labdien! Gribēju pavaicāt, ja šogad esmu izmantojusi tikai 2 nedēļas no ikgadējā atvaļinājuma un arī vairs šogad neplānoju izmantot atlikušās divas nedēļas, vai es darba devējam varu lūgt nepārcelt tās divas nedēļas uz nākamo gadu (piebilde, strādāju valsts iestādē), bet gan lūgt naudiņu par tām neizmantotajām divām nedēļām, teiksim, izmaksāt pie nākamā mēneša algas?

A
atbild:
16. oktobrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka tiesības uz atpūtu ir stingri nostiprinātas Darba likumā, un darbiniekam nav pamata no savām tiesībām atteikties.

Turklāt likums 149. panta piektajā daļā stingri aizliedz darba devējam, ja darbinieks turpina strādāt, kompensēt naudā atvaļinājuma neizmantošanu. Tas nozīmē, ka prasīt samaksāt atvaļinājuma naudu, bet faktiski turpināt strādāt Jūs nedrīkstat.

Jums ir jāvienojas ar darba devēju, kad izmantosiet pienākošos atvaļinājuma daļu, ievērojot Jūsu individuālo darba gadu, jo atvaļinājumu piešķir nevis par kalendāra gadu, bet viena gada periodu, ievērojot katra konkrētā darbinieka darba līguma noslēgšanas dienu. 

Neizmantotā atvaļinājuma daļu var arī pievienot nākamā gada atvaļinājumam vai sadalīt atlikušās divas nedēļas pa vienai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas