E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15423
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pabalsta aprēķins, ja vidējās iemaksu algas periodā kādu laiku nav strādāts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2018
Topošie vecāki

Labdien! Vēlos saprast, kā tiks veikts mans vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķins pirms došanās pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumā. Plānoju doties pirmsdzemdību atvaļinājumā 2019. gada janvārī. Tagad šajā darbavietā līdz dekrēta atvaļinājumam strādāšu 5 mēnešus (augusts–decembris), bet iepriekš 4 mēnešus esmu saņēmusi bezdarbnieka pabalstu (no aprīļa līdz jūlija beigām). 2017. gadā 4 mēnešus no jūnija līdz septembra beigām bija slimības lapa. Lūdzu konsultāciju, par kuriem 12 mēnešiem tiks veikts aprēķins. Paldies!

A
atbild:
17. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu (pirms dzemdībām un pēc dzemdībām) piešķir 80% apmērā no pabalsta vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja darbnespējas lapa B būs no 2019. gada janvāra un dosities grūtniecības (pirmsdzemdību) atvaļinājumā, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķinam neņems vērā janvāri, decembri un novembri. Vidējo iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķinās no 12 mēnešu iemaksu algas – no 2017. gada novembra līdz 2018. gada oktobrim.

Tātad aprēķina periodā būs alga, kas nopelnīta šogad augustā, septembrī un oktobrī, kā arī mēneši, kad nav strādāts un bijis arī bezdarbnieka pabalsta saņemšanas periods. Šajā laikā nav apdrošināšanas maternitātei.

Šādā gadījumā – ja iemaksu alga 12 mēnešu periodā kādu laiku nav bijusi (nav strādāts), maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu par šo laiku ņem 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Tātad vidējās iemaksu algas aprēķinā tiks ņemta vērā gan darba alga mēnešos, kuri iekrīt aprēķina periodā, gan darba ienākumus ar likumu aizvietojošo iemaksu summa.

Lai noskaidrotu, kā tiks noteiktas tiesības uz pabalstiem un kā tie tiks aprēķināti, ir jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru. Dažādās saziņas iespējas atradīsiet VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas