E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15404
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
5
1
5

Īres maksas paaugstināšana finansiāli ir jāpamato

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2018
Gunta

Vai ir kāds regulējums, cik strauji atļauts paaugstināt īres maksu vienā reizē? Vai īres maksas paaugstināšana ir jāpamato?

A
atbild:
31. oktobrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 13. pantā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam rakstveidā vienojoties.

Ja dzīvojamās telpas īres līgumā ir paredzēta iespēja līguma darbības laikā paaugstināt dzīvojamās telpas īres maksu, izīrētājs vismaz sešus mēnešus iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par tās paaugstināšanu, ja vien īres līgumā nav noteikts citādi. Brīdinājumā norādāms īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums.

Strīdus, kas rodas sakarā ar dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanu, izšķir tiesa.”

Kā izriet no likuma, izīrētājam ar finansiāliem aprēķiniem ir jāpamato īres maksas paaugstināšanas iemesli un tās apmērs. Taču LV portāla skaidrojumā Par īres maksas paaugstināšanu, izīrētāja un īrnieka attiecībām zvērināts advokāts Jānis Lapsa cita starpā norāda:  “Ekonomikā peļņa parasti nav ierobežota. Ilgstoši esam vadījušies no nepareiza pieņēmuma, ka īres maksu veido konkrēti mājas apsaimniekošanas izdevumi un kāda noteikta peļņas daļa, par kuru neviens nezina pateikt – cik lielai tai ir jābūt. Taču tirgus cenu nosaka pieprasījums un piedāvājums. Likumā “Par dzīvojamo telpu īri” pašlaik ir noteikts, ka īres maksu veido apsaimniekošanas izdevumi plus peļņa, kā arī obligātais papildu maksājums vai nu kā nekustamā īpašuma nodokļa, vai zemes nomas maksājums. Tiesās ir problēmas: viņi rēķina, cik lieli ir apsaimniekošanas izdevumi, cik – peļņa, prasa pierādījumus. Ja prasība par īres maksas nesamērīgumu šķiet nepamatota, to noraida.”

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas