E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15399
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Mikrouzņēmuma darbinieks no algas nodokļus nemaksā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2018
vija

Vai veselības apdrošināšanas iemaksas, kas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem ir jāmaksā, sākot ar 2018. gada 1. septembri, ir jāmaksā no algas, vai tās drīkst tikt iekļautas saimnieciskās darbības izdevumos? Uzskatu, ka jautājums ir īpaši aktuāls, jo iemaksa jāveic vienā reizē un summa 2019. gadā un turpmāk ir ievērojama salīdzinājumā ar 700 eiro algu.

A
atbild:
25. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar mikrouzņēmumu nodokli apliek mikrouzņēmuma apgrozījumu (ieņēmumus). Nosakot ar mikrouzņēmumu nodokli apliekamo ienākumu, mikrouzņēmuma izdevumus neņem vērā. Alga ar nodokli netiek aplikta vispār, jo no mikrouzņēmuma darbinieka ienākuma neietur iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveic obligātās iemaksas.

Atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1. panta 5. punktam mikrouzņēmuma apgrozījums ir mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Izdevumi, ko neuzskata par darbinieka ienākumu, nav tajā ietverti (komandējuma nauda u.c.), tie uzskaitīti Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts: mikrouzņēmuma darbinieki nav pakļauti veselības apdrošināšanai. Līdz ar to mikrouzņēmuma darbiniekiem, ja viņi vēlas pilno veselības pakalpojumu grozu, pašiem jāveic valsts veselības apdrošināšanas maksājumi.

Tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros ir noteiktas Veselības aprūpes finansēšanas likumā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 261 nosaka kārtību, kādā veicamas un atmaksājamas veselības apdrošināšanas iemaksas. Lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, persona veic iemaksas, pamatojoties uz vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā pieejamo elektroniski sagatavoto veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumu. Paziņojumā ietverta informācija par konkrētu personu. Veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumu persona var saņemt tiešsaistē, elektroniski autentificējoties veselības informācijas sistēmā; vēršoties ar rakstveida iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas