E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15387
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Iekļūšana pagalmā pārvaldniekam ir jānodrošina

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2018
Oksana

Daudzdzīvokļu mājas teritorija ir iežogota, piekļūt mājai var, (1) izmantojot mazos vārtus (domāti cilvēku piekļūšanai, katram dzīvokļa īpašniekam ir atslēga) un (2) izmantojot lielos vārtus (domāti automašīnām, atslēga ir tikai stāvvietu īpašniekiem, protams, stāvvietu ir mazāk nekā dzīvokļu). Vai gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks nav stāvvietas īpašnieks, apsaimniekotājs var liegt viņam piekļuvi mājai, izmantojot (2) lielos vārtus?

A
atbild:
31. oktobrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jautājums ir pārāk vispārīgs, lai sniegtu konkrētu atbildi. Pirmkārt jāzina, uz kādu tiesisko principu pamata autostāvvieta ir izveidota. Piemēram, kas ir minētās teritorijas īpašnieks, vai dzīvokļu īpašnieku kopība ir lēmusi par stāvvietas izveidi un izmantošanas kārtību.

Ja mājai ar transportlīdzekli var piekļūt, vienīgi atslēdzot lielos vārtus, tad tas vispirms ir drošības jautājums: var būt gadījumi, ka pagalmā steidzami jāiebrauc gan neatliekamās palīdzības, gan citam operatīvajam transportam. Var būt tā, ka ar auto pie ārsta jānogādā cilvēks ar ierobežotām kustības spējām. Dzīvokļu īpašniekiem, kuri ikdienā neizmanto autostāvvietu, var būt vajadzība pagalmā ievest remonta materiālus, mēbeles utt. Tas nozīmē, ka mājas pārvaldniekam ir jānodrošina elastīga iespēja vārtus atvērt un pagalmā iebraukt. Ja tā nenotiek un pagalma teritorija ir mājas kopīpašumā esošā daļa, dzīvokļu īpašnieki ir tiesīgi kopsapulcē lemt par tās izmantošanas kārtību. Šīs tiesības nosaka Dzīvokļu īpašuma likuma 16. pants un 17. pants.

Taču dzīvokļu īpašnieku ērtību nodrošināšana ir mājas apsaimniekotāja primārs pienākums arī tad, ja pagalma teritorija pieder citam īpašniekam; dzīvokļu īpašnieki ir tiesīgi pieprasīt pakalpojumu sniegšanā ievērot labas prakses nosacījumus. Ja apsaimniekotāja pakalpojumi dzīvokļu īpašnieku vairākumu neapmierina, viņi ir tiesīgi no tā pakalpojumiem atteikties un nolīgt citu pārvaldnieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas