E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15384
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieks uzteikumu var iesniegt jebkurā laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2018
Dace

Labdien! Pašreiz strādāju uzņēmumā, un darba līgums ir noslēgts uz laiku (1,5 gadi). Līguma darbības laiks beidzas 2019. gada jūlijā. Esmu pieņēmusi lēmumu mainīt darbu sakarā ar dzīvesvietas maiņu. Vai es varu lauzt pašreizējo darba līgumu? Kādi ir mani pienākumi, un kādi ir darba devēja pienākumi?

A
atbild:
05. oktobrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam ir tiesības jebkurā laikā pēc savas brīvas gribas uzteikt darba līgumu. Nav svarīgi, vai darba līgums ir noslēgts uz noteiktu vai nenoteiktu laiku. 

Uzteikums (iesniegums) darbiniekam ir jāiesniedz rakstveidā. Vispārēji likums neparedz vajadzību uzteikumā norādīt iemeslu, kāpēc darbinieks darba attiecības vairs nevēlas turpināt. Tātad, rakstot uzteikumu, nav nepieciešams paskaidrot, ka aizejat no šīs darbavietas, piemēram, dzīvesvietas maiņas dēļ vai sakarā ar došanos pensijā, vai tāpēc, ka neapmierina darba samaksa. Šie uzteikumā norādītie paskaidrojumi būtībā neko neietekmē un darba devējam neuzliek pienākumu pret aizejošo darbinieku izturēties kā īpaši vai izmaksāt papildu summas.

Uzteikums var sastāvēt no viena teikuma: “Pamatojoties uz Darba likuma 100. panta pirmo daļu, lūdzu atbrīvot mani no darba.”

Pēc uzteikuma iesniegšanas darba devēja noteiktais maksimālais laiks, ko saskaņā ar likumu var Jums uzlikt nostrādāt, ir viens mēnesis. Tomēr puses sarunā var vienoties arī par citu – īsāku – termiņu.

Izbeidzot darba attiecības, to pēdējā dienā darba devējam Jums ir jāizmaksā visas summas, kas pienākas. Parasti tā ir samaksa par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam. Ja Jūsu lietošanā ir nodoti kādi darba devēja materiāli tehniskie līdzekļi, tie Jums būs jāatgriež.

Par darba attiecību izbeigšanu darba devējs paziņos VID.

Kad noformēsiet jaunas darba attiecības, Jums VID elektroniski būs jāiesniedz algas nodokļu grāmatiņa jaunajā darbavietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas