E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15371
Lasīšanai: 4 minūtes

Kur vērsties, lai piedzītu uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2018
žanete

Labdien! Vēlos zināt, kādas ir manas tiesības šādā situācijā. Esmu kopā ar vīrieti, mums ir divi kopīgi bērni. Dzīvojam pie viena no maniem vecākiem. Taču ir ļoti lielas problēmas attiecībās ar manu māti un es/mēs vairs nevēlamies dzīvot kopā ar viņu. Es vēlos šķirties (neesam laulībā) un dzīvot ar bērniem atsevišķi (īrēt dzīvokli). Mana alga nav liela, varu samaksāt par īri un komunālos maksājumus, taču paliek ļoti maz naudas, tik, cik nopirkt pārtiku. Ir iespēja iet kādā iestādē pēc palīdzības (dzīvoju Pierīgā)? Un kur man jāgriežas, lai oficiāli piedzītu alimentus no bērnu tēva? Paldies!

A
atbild:
13. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vīrietis nenodrošina bērniem uzturlīdzekļus un Jūsu rīcībā nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā (notariāls akts), šādā situācijā pastāv iespēja vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Fonda administrācija pēc iesnieguma saņemšanas sazināsies ar bērna tēvu un lūgs sniegt paskaidrojumu par pienākuma nodrošināt uzturlīdzekļus sava bērna uzturam valstī noteiktajā minimālajā apmērā izpildi, kā arī izskaidros iespējamās tiesiskās sekas, ja parādnieks uzturlīdzekļus arī turpmāk nemaksās vismaz minimālajā apmērā un tos viņa vietā izmaksās valsts.  

Vienkāršākais veids, kā iesniegt uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu, ir izmantot portāla “www.latvija.lv” e-pakalpojumu Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai.

Noteiktas formas iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, ko iespējams lejuplādēt fonda administrācijas mājaslapas sadaļā “Uzturlīdzekļu saņemšana” > Uzturlīdzekļu izmaksas forma, var iesniegt arī citos veidos:

  • nosūtīt pa pastu uz adresi: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, Pulkveža Brieža iela 15, Rīga, LV-1010;
  • klātienē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā Pulkveža Brieža ielā 15, Rīgā (pirmdienās un trešdienās no plkst. 8.30 līdz 19.00; otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00);
  • parakstīt ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīt elektroniski uz e-pasta adresi pasts@ugf.gov.lv.

2018. gadā šādā ceļā iespējams saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

  • katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai 23% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 98,90 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai un no 18 gadiem līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja bērns turpina pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 118,25 eiro mēnesī.

Par sociālās palīdzības iespējām Jums jāinteresējas savas deklarētās dzīvesvietas pašvaldībā, jo pašvaldību nodrošinātais atbalsts var būt atšķirīgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas