E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15369
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai jāmaksā nodoklis, saņemot naudu no radiem ārvalstīs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2018
Natalja

Labdien! Jau sen dzīvoju ārzemes (ES valstī), tāpēc neesmu Latvijas rezidents, bet esmu Latvijas pilsonis, un man saglabājies konts vienā no Latvijas bankām. Mans brālis dzīvo Latvijā kopā ar vecākiem. Mēs sarunājām, ka es viņam palīdzēšu nopirkt auto, kuru varēs lietot viņš un vecāki. Es pārskaitīšu viņam summu pirmajai iemaksai, un pārējo viņš maksās pats ar kredīta palīdzību. Un, ja būs iespējams, vēlāk es palīdzēšu segt kredītu ātrāk. Bet paliek jautājums: ja es sūtīšu brālim naudu auto pirkšanai, vai tas netiks uzskatīts par ienākumu un viņam nebūs jāmaksā nodoklis no šīs summas? Paldies!

A
atbild:
02. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja naudas pārskaitītāju ar saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, brālis, māsa, vecvecāki, bērni, mazbērni, vecāku brālis/māsa, brāļa/māsas bērni u. c.) un naudas pārskatījums no ārvalstīm tiek veikts vienas mājsaimniecības ietvaros un šīs mājsaimniecības izdevumu segšanai (piemēram, ārvalstīs strādājoši vecāki pārskaita saviem Latvijā dzīvojošiem bērniem, vecākiem vai vecvecākiem). Šādā gadījumā saņemtā nauda nav jādeklarē, jo pēc ekonomiskās būtības neveidojas ienākums.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) skaidrojums, kādi ir nodokļu normatīvo aktu nosacījumi attiecībā uz naudu, kas tiek saņemta no radiniekiem vai citām personām ārvalstīs, atrodams VID mājaslapā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas