E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15364
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pašvaldības policija un drošība pie skolas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2018
Rigonda

Par policijas dežūru pie Rīgas skolām, kas ir valsts pakļautībā. Rakstā (https://lvportals.lv/norises/197292-apsardze-skolas-uzdevumi-un-iespejas-2009) minēti valsts pakļautības skolu piemēri, kur drošības jautājumus risina ar citām metodēm, nevis ar pašvaldības policijas dežūrām. Faktiski saskaņā ar savām budžeta iespējām nespēj adekvāti risināt drošības jautājumus. Gandrīz visas šādas skolas ir ar profesionālo programmu, kas paredzēta vidusskolas vecuma bērniem. Taču Rīgā atrodas PIKC Nacionālā Mākslu vidusskola, kurā skolēni no 1. līdz 9. klasei apgūst profesionālo programmu kopā ar vispārizglītojošo programmu. Nevienā citā valsts pakļautības profesionālajā skolā Rīgā nemācās tik mazi bērni, kuru drošības jautājumi skolu ēku apkārtnē (pašvaldības teritorijā) netiek risināti.


Jautājums: vai ir kādas tiesību aktu normas vai citi juridiskie aspekti, uz kuriem var atsaukties, lai mēs kā Nacionālās Mākslu vidusskolas skolēnu vecāki varētu vērsties ar lūgumu Rīgas pašvaldības policijai nodrošināt vienu pašvaldības policista dežūru, kā tas notiek pie citām Rīgas skolām? Mēs kā rīdzinieki esam Rīgas pašvaldības nodokļu maksātāji, taču mūsu bērni nesaņem pašvaldības rūpes par bērnu drošību skolas apkārtnē.

A
atbild:
10. oktobrī, 2018

Likuma “Par pašvaldībām” 15. panta 23. punkts paredz, ka pašvaldības autonomā funkcija ir īstenot bērnu tiesību aizsardzību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, tātad arī rūpēties par viņu drošību visā pašvaldības teritorijā, ieskaitot izglītības iestāžu apkārtni. Sarunas par skolēnu drošību mācību iestādē iespējams risināt ar skolas vadību – Izglītības likuma 30. panta pirmā daļa nosaka: izglītības iestādes vadītājs atbild par izglītības iestādes darbību un tās rezultātiem, par šā likuma un citu izglītības iestādes darbību reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu. Tātad arī par drošību skolā. Izglītības likuma 31. pantā minēta arī izglītības iestādes padome, kurai dota liela ietekme dažādu jautājumu risināšanā izglītības iestādē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas