E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15358
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Vai bērnu pieskatīšanas centra darbiniekiem nepieciešams aukles sertifikāts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2018
Krista

Labdien! Vēlos veidot mikrouzņēmumu mājdārziņam jeb bērnu pieskatīšanas centram. Lasot likumu, saprotu, ka juridiska persona drīkst vienlaikus pieskatīšanā ņemt 25 bērniņus, bet uz katriem 5 bērniem jābūt vienam pieskatītājam. Bet es nesaprotu un nekur nevaru atrast, vai likums nosaka, cik uz šiem 25 bērniem jābūt tieši sertificētām auklēm, lai varētu saņemt Rīgas domes līdzfinansējumu. Mans plāns bija, ka es kā sertificēta aukle algoju sev palīgus – 2 pirmsskolas pedagogus un 2 palīgus, bet, iespējams, nevienam no viņiem nebūs aukles sertifikāts, tas nozīmē, ka uz 25 bērniem ir tikai viens sertifikāts, vai tā likumiski drīkst, lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu, vai arī uz katriem 5 bērniem ir nepieciešama sertificēta aukle?

A
atbild:
01. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Mājdārziņš jeb bērnu pieskatīšanas centrs atbilstoši normatīvajam regulējums ir bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs, kas kā juridiska persona ir jāreģistrē Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem ir saistošs Bērnu tiesību aizsardzības likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”. Šie noteikumi paredz, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs, kas reģistrēts kā juridiska persona, vienlaikus var uzraudzīt 25 bērnus. Turklāt fiziskās personas (aukles), kas ir darba attiecībās ar šo juridisko personu un nodarbojas ar bērnu uzraudzību, katra drīkst pieskatīt vienlaikus 5 bērnus (izņemot gadījumus, ja tie ir vienas ģimenes bērni).

Noteikumu 9. punktā ir uzskaitītas prasības, kādām ir jāatbilst visām pakalpojuma sniegšanā iesaistītajām personām, kuras tieši nodarbojas ar bērnu uzraudzību:

  1. Persona nav izdarījusi Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. pantā minētos pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus;
  2. Ar tiesas lēmumu personai nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības vai ar bāriņtiesas lēmumu persona nav atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas to nekārtīgas pildīšanas dēļ, vai tai nav atņemts audžuģimenes vai viesģimenes statuss, ja tā nav pildījusi attiecīgos pienākumus atbilstoši bērna interesēm;
  3. Personai ir apliecība par prasmēm sniegt pirmo palīdzību, ja vien persona zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā nav apguvusi pieaugušo formālās izglītības programmas vai profesionālās pilnveides izglītības programmas ietvaros (tai skaitā, nokārtojot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības);
  4. Persona ir apguvusi profesionālās pilnveides izglītības programmu bērnu aprūpes jomā (ne mazāk kā 40 stundas klātienē, ietverot, piemēram, mācības par bērna attīstības vecumposmiem, rīcību situācijās, kas apdraud bērna drošību, mediāciju), ja tiek sniegts pilna laika pakalpojums un pakalpojuma sniegšanā iesaistītajai personai nav vidējās profesionālās pedagoģiskās vai augstākās pedagoģiskās izglītības vai nav iegūta aukles profesionālā kvalifikācija.

Kā redzams, 9. punkta ceturtajā apakšpunktā norādīts, ka personām, kuras uzraudzīs bērnus un kurām ir augstākā pedagoģiskā izglītība, nav nepieciešams iegūt papildu aukles sertifikātu. Savukārt, ja personai nav nedz pedagoģiskās izglītības, nedz aukles sertifikāta, ir jāapgūst profesionālās pilnveides izglītības programma bērnu aprūpes jomā (ne mazāk kā 40 stundas klātienē).

Jautājumu gadījumā iespējams konsultēties Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamentā, tālr. 67367202.

Kārtība, kādā Rīgas pašvaldība piešķir līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai bērnam privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, ir noteikta Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 53.–56. punktā.

Līdzfinansējums tiek maksāts privātai pirmsskolas izglītības iestādei, kurai ir noslēgts līgums ar Rīgas pašvaldību par bērniem, kuriem nav nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā un kuri tāpēc apmeklē šo iestādi, ja viņu dzīvesvieta kopā ar vienu no vecākiem ir deklarēta Rīgas administratīvajā teritorijā. Ar pašreizējo iestāžu sarakstu var iepazīties portālā www.iksd.riga.lv sadaļā Katalogs > Pirmsskolas.

Vēršam uzmanību, ka iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu, ir saistošs cits regulējums – Izglītības likums, noteikumi Nr. 397 Izglītības iestāžu un citu Izglītības likumā noteikto institūciju reģistrācijas kārtība, Ministru kabineta noteikumi Nr. 775 Vispārējās un profesionālās izglītības programmu licencēšanas kārtība.

Plašāk e-konsultācijā Ar ko atšķiras bērnu pieskatīšanas centrs no pirmsskolas izglītības iestādes.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas