E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1535
Lasīšanai: 3 minūtes

Īpašuma tiesību atjaunošanai ir noilguma termiņš

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2012
Veronika Skromane

Labdien. Gribu uzzināt, vai mana vecmamma var pretendēt uz rūpnīcas atgriešanu, kura šobrīd pastāv, rūpnīcas daļa (akcijas) piederēja viņas vectēvam un vecmammai, bet revolūcijas laikā no viņiem rūpnīca tika atņemta revolūcijas dēļ, un kur var uzzināt visus rūpnīcas saimniekus no tā laika līdz šim? Paldies.

A
atbild:
30. oktobrī, 2012
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Kārtību, kādā atjaunojamas un atzīstamas bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku īpašuma tiesības uz uzņēmumiem, nosaka likums „Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem”. Minētā likuma 4.panta pirmā daļa nosaka, ka uzņēmuma bijušā īpašnieka vai viņa mantinieku īpašuma tiesības jāatjauno, ja viņi ir iesnieguši pieteikumu kārtībā, kāda paredzēta Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992.gada 31.marta lēmumā „Par pieteikumu pieņemšanu no nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto nekustamo īpašumu (uzņēmumu un citu īpašuma objektu) īpašniekiem – fiziskajām personām”.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992.gada 31.marta lēmuma 3.panta pirmā daļa paredz, ka pieteikumi ir iesniedzami līdz 1992.gada 20.jūlijam, taču 1.panta otrā daļa nosaka, ka pieteikumi netiek pieņemti no nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto uzņēmējsabiedrību dalībniekiem (akciju, paju u.tml. īpašniekiem) un viņu mantiniekiem.

Vienlaicīgi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 27.panta ceturtā daļa nosaka, ka persona saskaņā ar likuma „Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem” 9.1 pantu var iesniegt tiesā prasību par kompensācijas piešķiršanu līdz 2006.gada 28.februārim, ja nav iestājies Civillikumā noteiktais prasības noilguma termiņš.

Kā redzams, tad likumā noteiktie termiņi attiecībā uz īpašuma tiesību atjaunošanu vai kompensācijas piešķiršanu saskaņā ar likumu „Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem” ir notecējuši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas