E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15347
Lasīšanai: 2 minūtes

Līguma nosacījumu pārkāpums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2018
Vita

Sveiki! Gribētu uzzināt par pašvaldības zemi, ko iznomā no pašvaldības un kuru nedrīkst iznomāt otrai personai. Tika atklāts, ka zeme tika iznomāta otrai personai. Kur līgumā ir teikts, ka ir aizliegts? Vai personai, kura ir pārkāpusi līguma nosacījumus, var tikt pārtraukts nomas līgums? Vai cita persona var pieteikties zemes nomas līgumam? Kādas sekas var būt turpmāk? Paldies!

A
atbild:
21. septembrī, 2018

Diemžēl no Jūsu jautājuma nav skaidrs, par kādu pašvaldības zemi ir runa (lauksaimniecības vai apbūves) un uz kādiem nosacījumiem šāds līgums slēgts (noma vai noma ar izpirkuma tiesībām), līdz ar to nav iespējams sniegt izsmeļošu atbildi pēc būtības.

Lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 741 “Noteikumi par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām”.

Savukārt citi zemes izmantošanas priekšnosacījumi un tiesiskie pamati aprakstīti Ministru kabineta noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” 1. punktā.

Attiecībā uz līguma pārtraukšanas iespējām tā pārkāpuma gadījumā jānorāda, ka šāds jautājums ir izvērtējams, iepazīstoties ar līguma nosacījumiem. Cita starpā ne mazāk svarīgi, ka jautājumu par līguma pārtraukšanu izvērtēs pašvaldība, ņemot vēra līguma nosacījumus, pārkāpuma nozīmīgumu un pierādījumus lietā.

Citu personu pieteikšanās kārtība zemes nomai ir jāvērtē kopsakarā ar pašvaldības rīcību attiecībā uz jau noslēgto līgumu. Gadījumā, ja pašvaldība izlemj pašreizējo līgumu pārtraukt, citas ieinteresētās personas, bez šaubām, var lūgt šāda nomas līguma noslēgšanu uz sava vārda.

Jebkurā gadījumā līguma pārkāpuma sekas un pašvaldības darbības nav iespējams izvērtēt, neiepazīstoties ar pašu līgumu un pierādījumiem lietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas