E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15346
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Nodokļa atbrīvojums ir tikai lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2018
Maris

Labdien! Plānoju pārdot savā īpašumā esošu 12 ha zemi LR reģistrētai zemnieku saimniecībai, kur saimnieciskā pamatdarbība ir lauksaimniecība. 10 ha no zemes ir lauksaimniecības zeme, 2 ha jaunaudze un krūmāji. Es saprotu, ka lauksaimniecības zemes pārdošana LR zemnieku saimniecībai ar nekādiem nodokļiem neapliekas, bet kas notiek ar nodokļiem par 2 ha jaunaudzes/krūmāju zemes?

A
atbild:
21. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% starpībai, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10.7 pantā ir īpaši noteikumi lauksaimniecības zemes pārdošanai, noteikti kritēriji, kad ienākumam ir nodokļa atbrīvojums.

Ja atsavina nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un mežs vai cita veida zeme (krūmāji, purvi, zeme zem ūdeņiem), nodokļa atbrīvojumu ienākumam no šā nekustamā īpašuma atsavināšanas piemēro proporcionāli tai platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.

Savukārt par ienākuma daļu, kas nav attiecināma uz lauksaimniecības zemi, jāmaksā nodoklis.

Par nodokli no gūtā ienākuma, tajā skaitā iegādes vērtības noteikšanu, atbilstību lauksaimniecības zemes pārdošanas kritērijiem, konkrētajā situācijā Jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas