E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15332
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājuma naudas aprēķins ir citāds nekā darba algai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2018
Nezināmā

Labdien! Gribētu zināt, vai darba devējam jāsamaksā par virsstundām, kas veidotos šomēnes, ja nedotos divu nedēļu atvaļinājumā? Ir maiņu darbs, no 19.09. sākas atvaļinājums, ja strādātu, sanāktu 14 virsstundas. Vai par tām būtu jāmaksā? Pagājušogad samaksāja, bet tagad sapratu, ka nemaksās.

A
atbild:
20. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja Jūs dodaties atvaļinājumā, tad darba devējs par šo laiku Jums izmaksā atvaļinājuma naudu, nevis to iespējamo algu, ko Jūs saņemtu, ja atvaļinājuma nebūtu un Jūs strādātu.

Tas ir tādēļ, ka atvaļinājuma naudas aprēķināšanai saskaņā ar Darba likuma regulējumu piemēro citus principus nekā darba algai. Atvaļinājuma naudu aprēķina, piemērojot darbinieka vidējās izpeļņas principu.

Summētā darba laika vidējo izpeļņu aprēķina atbilstoši Darba likuma 75. panta ceturtajā daļā noteiktajam:

“Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.”

Tas nozīmē, ka, aprēķinot Jūsu atvaļinājuma naudu, darba devējs (grāmatvedis) ņems vērā Jūsu pēdējo sešu mēnešu laikā kopumā nostrādātās stundas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas