E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15323
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kā tēvs var atzīt paternitāti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2018
Sintija

Vai var mainīt ierakstu bērna dzimšanas apliecībā, ja tēvs grib atzīt bērnu un dot uzvārdu?

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja bērnam nav noteikta paternitāte, proti, dzimšanas apliecībā nav norādītas ziņas par tēvu, ir ļoti vienkārša – bērna mātei kopā ar bērna tēvu ir jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana, un kopīgi jāiesniedz iesniegums. Paternitāte, kā to paredz Civillikuma 155. pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Šis pakalpojums ir bez maksas. Ja bērns sasniedzis 12 gadu vecumu, būs nepieciešama arī viņa piekrišana.

Ja bērnam jau ir noteikta paternitāte, mainīt ierakstu par tēvu var tikai, ceļot attiecīgu prasību tiesā Civillikumā noteiktos gadījumos un termiņā. Šādā gadījumā būtiska nozīme ir tam, uz kāda pamata ir noteikta paternitāte bērnam, jo likumā noteiktie paternitātes apstrīdēšanas nosacījumi atšķiras, ja bērns piedzimis, mātei esot laulībā, un paternitāte noteikta automātiski pēc paternitātes pieņēmuma vai ja bērns piedzimis ārpus laulības un paternitāte ir atzīta brīvprātīgi, vecākiem iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā.

Plašāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumos: “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš” un “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas