E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15312
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Tikai pašvaldība var lemt par savu īpašumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2018
Jūlija

Manai omei, kura ir mirusi, bija noslēgts īres līgums ar Jēkabpils pašvaldību par dzīvokļa lietošanu. Šajā dzīvoklī viņa dzīvoja vairāk nekā 30 gadus. Tur arī bija deklarēta, kā arī biju deklarēta es (mazmeita), taču dzīvoju citā dzīvoklī. Pirms nāves viņa saņēma pašvaldības piedāvājumu privatizēt dzīvokli, pamatojoties uz to, ka jaunais likumprojekts vairs neļaus noslēgt beztermiņa īres līgumu vai pagarināt pašreizējo līgumu. Veselības dēļ viņai nebija iespējas griezties pašvaldībā, lai sakārtotu dokumentus. Mēs, ģimenes locekļi, gan mirušās dēls, gan arī mazmeita, gribam minēto dzīvokli paturēt un privatizēt. Vai šajā gadījumā pašvaldība var atteikt atļaut to darīt dēlam, kurš nebija deklarēts šajā dzīvoklī? Kas ir nepieciešams, lai pašvaldība noslēgtu jaunu īres līgumu ar dēlu vai mazmeitu? Vai ir kādi kritēriji, kas atrunāti likumā? Vai tiks ņemts vērā, ka gan dēlam, gan mazmeitai ir jau citi noslēgti līgumi ar pašvaldību par dzīvokļa īrēšanu? Varbūt ir lietderīgi lūgt pašvaldību atļaut noslēgt līgumu ar mazdēlu, kurš nebija deklarēts šajā dzīvoklī? Vai pastāv varbūtība, ka pašvaldība var atteikt, un kāds var būt tam pamats? Paldies!

A
atbild:
23. oktobrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
  1. Dzīvesvietas deklarēšana paredzēta tikai valsts un pašvaldības iestāžu saziņas nodrošināšanai ar iedzīvotājiem, un tā nedod nekādas tiesības un priekšrocības saistībā ar dzīvokļa īri vai privatizāciju.
  2. Gan par jauna īres līguma noslēgšanu, gan mājokļa privatizēšanu Jums jāvēršas vietējās pašvaldības struktūrvienībā, kuras kompetencē ir šī joma. Tikai un vienīgi pašvaldības kompetencē ir lemt, vai dzīvokli izīrēt mirušās īrnieces ģimenes locekļiem, nodot privatizācijai, vai arī to atstāt savā īpašumā sociālo funkciju pildīšanai.
  3. Dzīvojamās platības īri pašvaldība pilnīgi noteikti var atteikt mirušās īrnieces mazbērniem, jo saskaņā ar likumā “Par dzīvojamo telpu īri” noteikto dzīvokļa īrnieka ģimenes locekļi ir laulātais, vecāki (adoptētāji), darbnespējīgie brāļi un māsas un pilngadīgie bērni, kuriem nav savas ģimenes, bet ne mazbērni.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas