E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15307
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba samaksa – atbilstoši darba līgumam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2018
Anna

Labdien! Vai sievietei, pēc BKA atgriežoties darbā, ir tiesības saglabāt algu faktiskā apmērā, vai tikai apmērā, kurš norādīts darba līgumā (pēdējā gada laikā pirms grūtniecības alga bija daudz augstāka, nekā parakstīts līgumā)?

Un kādas ir tiesības darba devējam atlaist no darba pēc atgriešanās no BKA (piem., pieņemt darbā atpakaļ, bet pēc kāda īsa perioda atlaist no darba)? Paldies!

A
atbild:
20. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darba samaksas apmēru un noteikumiem puses vienojas rakstveidā darba līgumā, nodibinot darba tiesiskās attiecības. Darba attiecību laikā var būt dažādi iemesli, kādēļ darbiniekam tiek maksāta citāda atlīdzība, nekā noteikts darba līgumā. Piemēram, piemaksa uz laiku par cita darbinieka aizvietošanu, virsstundu darbs u. c.  Šie procesi parasti tiek noformēti uzņēmuma lietvedībā un grāmatvedībā, nemainot darba līguma nosacījumus. Jūs neesat norādījusi, kāpēc Jums pirms BKA tika maksāta lielāka alga, nekā darba līgumā noteikta, un vai pastāv kāda vienošanās par to.

Tādējādi darba devējam pret darbinieku ir jāpilda līgumā uzņemtās saistības un jāmaksā tā darba samaksa, kas, pusēm vienojoties, ir noteikta.

Nav tā, ka kādas darbinieku kategorijas bauda absolūtu imunitāti un nedrīkst tikt atlaistas. Atlaižot darbinieku, vienmēr ir svarīgs uzteikuma pamatojums un apstākļi. Tas nozīmē, ka darbinieka atlaišanai ir jābūt pamatotai – jānorāda uzteikuma iemesli atbilstoši kādam no Darba likuma 101. panta punktiem.

Ja runa ir par aizliegumiem vai ierobežojumiem uzteikt darbu, tad tie ir norādīti 109. pantā:

  • Darba likums aizliedz darba devējam uzteikt darba līgumu grūtniecei, sievietei pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.
  • Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku, ja viņš atzīts par personu ar invaliditāti, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma panta pirmajā daļā un 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. un 10. punktā.
  • Darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, izņemot šā likuma panta pirmās daļas 11. punktā noteikto gadījumu, kā arī laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Minētie ierobežojumi neattiecas uz šā likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu.
  • Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku šā likuma panta pirmās daļas 11. punktā noteiktajā gadījumā līdz darbspēju atgūšanai vai invaliditātes noteikšanai, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas