E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15305
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kā atcelt tiesas spriedumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2018
Taisniba

Labdien! Kur griezties, ja spēkā stājies tiesas spriedums par bērna dzīvesvietas noteikšanu ar šā gada 20. maiju, bet manas vainas dēļ (nezinot likumus) tiesā piekritu prasībai. Diemžēl tagad esmu sapratis, ka tiesai nebija likumisku tiesību izskatīt lietu, jo šā gada 22. februārī esam vienojušies, ka bērni dzīvos pie mātes, bet 5. martā bērnu māte cēla prasību tiesā. Vienošanās faktu varu pierādīt ar SM. Kā atcelt tiesas spriedumu?

A
atbild:
04. oktobrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gunta Kuzmane, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 203. panta pirmo un piekto daļu tiesas spriedums stājas likumīgā spēkā pēc tam, kad notecējis termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un sūdzība nav iesniegta. Spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, tas ir obligāts un izpildāms visā valsts teritorijā, un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Civilprocesa likuma 203. panta trešā daļa paredz – pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā lietas dalībnieki, kā arī viņu tiesību pārņēmēji nav tiesīgi citā procesā apstrīdēt tiesas nodibinātos faktus, kā arī no jauna celt tiesā prasību par to pašu priekšmetu uz tā paša pamata, izņemot šajā likumā noteiktos gadījumus, proti, ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Civilprocesa likuma 244.14 pants nosaka: “Ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums lietā, kas izriet no aizgādības vai saskarsmes tiesībām, mainās apstākļi, katra puse ir tiesīga iesniegt jaunu prasību tiesā vispārējā kārtībā.”

Minētais nozīmē, ka pēc sprieduma spēkā stāšanās pārskatīt var uzturlīdzekļu summu, aizgādības jautājumus un saskarsmes kārtību, ja mainījušies apstākļi.

Tā kā nekas tuvāk nav norādīts par prasību, kam piekritāt, tad, balstoties uz Civillikuma 177. pantu, ar bērnu jautājumiem tiek saprasts – aizgādības jautājums (vecāku kopīga vai atsevišķa), aprūpe un uzraudzība (nosakāma vienam no vecākiem), saskarsmes tiesību izmantošana (nosaka otram vecākam, ar kuru ikdienā nedzīvo bērns), bērna dzīvesvietas noteikšana un uzturlīdzekļu piedziņas jautājums.

Ja starp pusēm nav strīda, ka pēc šķiršanās bērni paliek abu vecāku aizgādībā, un bērni ir mātes aprūpē un uzraudzībā (tēvam saskarsmes tiesības), tad vienlaicīgi tas nozīmē, ka persona, ar kuru bērni dzīvo kopā ikdienā, nosaka bērnu dzīvesvietu, proti, bērnu dzīvesvieta ir mātes dzīvesvieta.

Tiesā, izskatot lietu, tiek vērtēti pierādījumi – dokumenti (pušu parakstītas vienošanās).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas