E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15292
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba attiecību izbeigšana, pusēm vienojoties

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2018
Sofija

Labdien! Manā darbavietā ir tāda prakse, ka, darbiniekam izbeidzot darba attiecības, paraksta līgumu tikai pēc savas vēlēšanās. Kā ir jārīkojas, lai darba tiesiskās attiecības izbeigtu ar savstarpēju vienošanos? Kā jānoformē šāds līgums, un kādi var būt iemesli to darba devējam nedot, ja neviens punkts no Darba likuma 101. pantā noteiktā uz mani kā uz darbinieku neattiecas? Paldies!

A
atbild:
18. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līguma uzteikumu var izteikt abas puses – gan darbinieks, gan darba devējs.

Ja to izsaka darbinieks, tad viņš raksta darba devējam iesniegumu, kurā ietver apmēram šādu tekstu: “Pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu, lūdzu atbrīvot mani no darba ar XX datumu ( parasti vienu mēnesi iepriekš).”

Ja darba līgumu uzsaka darba devējs, viņam ir jāiesniedz darbiniekam rakstveida uzteikums, kurā ir norādīts uzteikuma pamatojums, parasti atsaucoties uz kādu no Darba likuma 101. pantā norādītajiem gadījumiem.

Darba attiecības var izbeigt arī, pusēm savstarpēji vienojoties, proti, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Arī šāda vienošanās ir noformējama rakstveidā. Ierosināt šādu darba attiecību izbeigšanas pamatojumu var abas puses.

Tas nozīmē, ka Jūs varat rakstīt darba devējam iesniegumu, kurā norādāt, ka aicināt izbeigt darba attiecības, pusēm vienojoties, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

Savukārt darba devēja pienākums atbilstoši Darba likuma 40. panta sestajai daļai būs sagatavot vienošanās līguma tekstu, kuru parakstīs abas puses – Jūs un darba devējs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas