E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15287
Lasīšanai: 2 minūtes

Papildatvaļinājumu par bērniem var prasīt sev izdevīgā laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2018
Dairis

Darba devējs apgalvo, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu (darbiniekam, kura aprūpē ir trīs bērni vecumā līdz 16 gadiem, – trīs darba dienas) var izņemt tikai tad, kad ir izmantots viss ikgadējais apmaksātais atvaļinājums (20 darba dienas). Vai tā tiešām ir? Vai šāds ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums var tikt pārnests uz nākamo kalendāra gadu?

A
atbild:
18. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Termiņš papildatvaļinājuma izmantošanai nav saistīts ar kalendāra gadu vai dienu, kad darbinieks darba devējam lūdza piešķirt papildatvaļinājumu. Tiesības uz ikgadējo, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums piešķirams.

Darbiniekam ir tiesības, iesniedzot iesniegumu par papildatvaļinājuma par bērnu piešķiršanu un uzrādot attiecīgu dokumentu – bērna vai bērnu dzimšanas apliecību/-as, prasīt papildatvaļinājuma piešķiršanu tam izdevīgā laikā. Līdz ar to darba devējs darbinieka papildatvaļinājumus nav tiesīgs iepriekš plānot.

Lai nodrošinātu darbiniekam iespēju saņemt normatīvajos aktos paredzētās garantijas, darba devējam ir iespēja darba kārtības noteikumos ietvert gan ikgadējā atvaļinājuma, gan papildatvaļinājuma izmantošanas nosacījumus, tādējādi darot zināmas darbiniekam viņa tiesības.

Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo individuālo darba gadu piešķir un izmanto līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas