E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15286
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Fiziskās personas maksātnespējas process

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2018
Aleksandrs

Labdien! Vēlos uzsākt fiziskas personas maksātnespējas procesu, bet man pieder kapitāla daļa uzņēmumā (mazkapitāla SIA). Vai maksātnespējas administrators ir tiesīgs šo kapitāla daļu izsolīt, jebkādi apgrūtināt utt. un pārdot izsolēs uzņēmuma pamatlīdzekļus, ja, vadoties pēc komerclikuma 137. panta 2. daļas, sabiedrība neatbild par dalībnieka saistībām, kā arī parādnieks var paturēt mantu, kas viņam būtiski nepieciešama ienākumu gūšanai, šajā gadījumā uzņēmuma kapitāla daļu un tā pamatlīdzekļus.

A
atbild:
19. septembrī, 2018

Katram sabiedrības dibinātājam saskaņā ar dibināšanas līgumu vai dibināšanas lēmumu pieder kapitāla daļas tādā apmērā, kādā tās ir apmaksātas (Komerclikuma 143. panta 1. daļas 5. punkts), tādējādi kapitāla daļas ir katra dibinātāja (dalībnieka) kustamā manta. 

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 134. panta 2. daļas 4. punktu pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas parādnieks zaudē tiesības rīkoties ar visu savu mantu (tai skaitā kustamo mantu).

Bankrota procedūras norises ietvaros administrators saskaņā ar Maksātnespējas likuma 138. panta 1. punktu ir tiesīgs atsavināt parādnieka mantu saskaņā ar parādnieka mantas pārdošanas plānu.

Jūsu aprakstītajā gadījumā ir jānošķir sabiedrības dalībnieka (fiziskās personas) saistības no kapitālsabiedrības saistībām, jo, kā Jūs pareizi norādījāt, sabiedrība neatbild par dalībnieka saistībām.

Attiecībā uz parādnieka tiesībām paturēt mantu, kas nepieciešama ienākumu gūšanai Maksātnespējas likuma 140. panta 2. daļas izpratnē, tad šādas tiesības attiecas uz parādnieka kā maksātnespējīgās personas, nevis sabiedrības ar ierobežotu atbildību mantu. Par maksātnespējīgai personai nepieciešamās mantas paturēšanas tiesībām maksātnespējīgai personai ir jāvienojas ar maksātnespējas administratoru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas