E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15282
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Tiesu izpildītājs drīkst bloķēt parādnieka kontu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2018
Kārlis

Labdien! Man ir uzturlīdzekļu parāds, lieta nodota tiesu izpildītājam. “SEB bankā” man ir konts, kuru vairākus gadus neesmu izmantojis, un kontā līdzekļu nav. Pēkšņi man kontā uzrādās summa ar mīnusa zīmi – 2088 eiro. Sazinoties ar banku, man paskaidroja, ka tas esot tiesu izpildītāja rīkojums. Vai tiesu izpildītājam ir tiesības manu uzturlīdzekļu parādu uzlikt uz mana konta ar mīnusa zīmi un papildus bloķēt kontu? Arī pasta konts tiek dažkārt pārbaudīts, un katra pārbaude man dod mīnusā 17 eiro.

A
atbild:
18. septembrī, 2018

Tiesu izpildītājs piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kuri ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā. Viens no tiem ir parādnieka konta apķīlāšana. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta normām:

  • Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.
  • Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu. (uzturlīdzekļu gadījumā tā ir puse no minimālās algas).

Tiesu izpildītājam par konta apķīlāšanu parādnieks nav jābrīdina. Tas, ka Jums kontā uzrādās summa ar mīnusa zīmi, varētu būt tādēļ, ka Jums kontā nepietiek naudas līdzekļu tai summai, ko ir apķīlājis tiesu izpildītājs.

No jautājuma noprotams, ka Jums ir arī konts Latvijas Pasta norēķinu sistēmā. Šajā gadījumā tā ir cita veida piedziņa – uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām, un šis piespiedu izpildes līdzeklis ir nedaudz atšķirīgs. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. pantu:

  1. Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tajā skaitā no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā.
  2. Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Jūsu minētie 17 eiro, visdrīzāk, ir komisija par tiesu izpildītāja rīkojuma apstrādi, ko piemēro pakalpojuma sniedzējs, kas ir Latvijas Pasts.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas