E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15265
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Arodslimība un dienesta dzīvoklis

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2018
Māra Freimane

Labdien! Dzīvoju dienesta dzīvoklī vairāk nekā 10 gadus. Šobrīd vēlos iet kārtot arodslimību. Vai es varēšu dzīvot šai pašā dzīvoklī?

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Ieva Upīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (likums) IIIˡ nodaļas regulējums ļauj pašvaldībai izīrēt speciālistam, kas nodarbināts pašvaldības attīstības programmā ietvertā attīstāmajā nozarē vai veic ar valsts vai pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītu pārvaldes uzdevumu jomā, kurā konstatēts nepietiekams kvalificētu speciālistu nodrošinājums, pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu, kurai pašvaldības dome noteikusi speciālistam izīrējamas dzīvojamās telpas statusu. Atbilstoši likuma 21.3 pantā noteiktajam pašvaldība dzīvojamās telpas īres līgumu ar speciālistiem slēdz uz darba tiesisko attiecību laiku, bet ne ilgāku par trim gadiem, kā arī pašvaldība ir tiesīga šo īres līgumu pagarināt, ja speciālists joprojām ir nodarbināts likuma 21. 1 panta otrajā daļā noteiktajā jomā un ir spēkā sadarbības līgums ar speciālista darba devēju.

Vienlaikus norādām, ka likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 23. pants nosaka, ka dienesta dzīvojamās telpas (telpas dienesta viesnīcā vai dienesta dzīvoklī) nodot lietošanā uz dienesta dzīvojamo telpu īres līguma pamata var vienīgi sakarā ar darba attiecībām vai uz mācību laiku. Šā likuma 26. panta ceturtā daļa nosaka, ka valsts vai pašvaldību dienesta dzīvokļa īres līgums izbeidzas vienlaikus ar darba attiecību izbeigšanos vai mācību pabeigšanu.

Ņemot vērā minēto, ministrija pauž viedokli, ka pats arodslimības diagnozes noteikšanas fakts neietekmē personas tiesības īrēt speciālistam izīrējamo dzīvojamo telpu vai dienesta dzīvokli. Tomēr, ja pie noteiktas diagnozes persona vairs nevarēs turpināt pildīt savus darba pienākums, tas būs īres līguma izbeigšanas iemesls un persona vairs nevarēs turpināt dzīvot šajā pašā telpā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas