E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15256
Lasīšanai: 3 minūtes

Nepieciešamie dokumenti, ceļojot ar mazbērniem uz trešajām valstīm

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2018
Ausma

Gribam ar mazbērniem, 9 un 12 gadi, doties uz Turciju. Lidojam no Viļņas lidostas. Kādi dokumenti vajadzīgi bērniem? Vai der bāriņtiesas izziņa, vai tikai notāra? Vai tā jāiztulko? Cik tas izmaksās?

A
atbild:
13. septembrī, 2018
Latvijas notārs
Jānis Skrastiņš, priekšsēdētājs, zvērināts notārs

Ja bērns, kurš vecāks par 7 gadiem, ceļo pieaugušā pavadībā, kurš nav viņa tēvs vai māte, uz tā saucamajām trešajām valstīm (tātad arī uz Turciju), pieaugušajam nepieciešama izsniegta notariāli apliecināta pilnvara bērnu pavadīt vai notariāli apliecināta tēva vai mātes piekrišana, ar kuru ļauts bērnam ceļot patstāvīgi.

Šajā gadījumā vecvecākiem ieteicamāka būtu pilnvara bērnu pavadīt, jo tajā var iekļaut arī pilnvarojumu trešajai personai ne vien pavadīt bērnu, bet arī viņu aprūpēt un pārstāvēt viņa intereses, piemēram, pieņemt lēmumu slimnīcā, gadījumā, ja jārisina kādi jautājumi tiesībsargājošās vai citās iestādēs, kā arī citās situācijās, kad var rasties nepieciešamība pierādīt faktu, ka persona ir tiesīga pārstāvēt bērnu. Pretējā gadījumā bērna vecākiem būs jātraucas uz lidostu, lai nokļūtu valstī, kurā bērns atrodas un ir iekūlies kādās nepatikšanās.

Gan pilnvara, kas dod tiesības citai personai pavadīt bērnu, šķērsojot valsts robežu, un/vai pārstāvēt viņa intereses, gan piekrišana, ka bērns ceļo patstāvīgi, izmaksā aptuveni 20 eiro. Atkarībā no dokumenta satura un konkrētās situācijas, tostarp valsts, uz kuru bērns ceļo, ar notāru jāpārrunā nepieciešamība veikt minēto dokumentu tulkojumu. Izmaksas par tulkojuma sagatavošanu un apliecināšanu būs atkarīgas no tā, kas veiks tulkojumu un uz kādu valodu dokuments tulkojams. Pilnvara ar tulkojumu, piemēram, angļu valodā, varētu izmaksāt ap 40 eiro.

Jāņem vērā, ka arī aviokompānijām ir savi iekšējie noteikumi attiecībā uz bērnu ceļošanu, ar kuriem noteikti vajadzētu iepazīties, plānojot lidojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas