E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15250
Lasīšanai: 4 minūtes

Aktuālie jaunumi cīņā pret uzturlīdzekļu parādniekiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2018
guna

Kad sāksiet ko darīt ar parādniekiem?  Nodokļi ceļas tādu kā viņi dēļ. Ja cilvēks maksā 30 eiro mēnesī, bet par viņa 5 bērniem maksā pie 600? Tie 30 nenonāk valstij, bet caur tiesu izpildītāju. Bet braukā pats ar mašīnām, kas nav uz viņa vārda, bet tiesības ir. Sāciet ko darīt, jo es uzskatu, ka tas nav pareizi. Tas nav viens bērns, bet ir 5 bērni. Tad cik katru mēnesi aiziet valsts naudas!

A
atbild:
02. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzsākot uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu, uzturlīdzekļu parādnieka ienākumus un mantisko stāvokli pastāvīgi kontrolē zvērināts tiesu izpildītājs. Turklāt visa mūža garumā, jo uzturlīdzekļu parādam nav noilguma. Ja parādniekam par pienākumu uzturēt savu bērnu pievilcīgāka šķiet perspektīva visu dzīvi bēguļot no parādu piedzinējiem, viņam jāizvairās no oficiālu ienākumu saņemšanas, kas nozīmē arī to, ka persona netiek apdrošināta slimības gadījumam un vecumdienās pensija būs mazāka nekā citiem, bet palīdzību no bērniem viņam nebūs tiesību prasīt. Parādniekam nekas nevar piederēt, jo īpašumu atsavinās. Tātad, pat ja parādniekam faktiski, bet ne juridiski pieder, piemēram, automašīna, viņš ir atkarīgs no citu personu labvēlības, lai varētu auto iegādāties, pārdot. Personas, kas palīdz slēpt parādniekam faktiski piederošo īpašumu, nāves gadījumā parādniekam nav nekādu juridisku tiesību uz šo īpašumu. Uzturlīdzekļu parāds tiks piedzīts arī gadījumā, ja radīsies iespēja saņemt mantojumu.

Vēršam uzmanību, ka Latvijā pakāpeniski palielinās dažāda veida sankcijas pret uzturlīdzekļu parādniekiem, piemēram, to vidū liegums vadīt automašīnu un publiskošana uzturlīdzekļu parādnieku sarakstā. Parādniekam nav iespēju saņemt kredītu bankā, lai veiktu lielāku pirkumu vai uzsāktu uzņēmējdarbību. Arvien lielākā daļā sabiedrības šāds dzīvesveids un perspektīva tiek vērtēta kā nepieņemama un agrāk vai vēlāk parādniekam radīs jūtamas nepatīkamas sekas.

Vēršam uzmanību, ka par izvairīšanos maksāt uzturlīdzekļus savu bērnu uzturam ir paredzēta kriminālatbildība. Krimināllikuma 170. pants paredz: “Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai kompetentas valsts institūcijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus (..) bērnus (..) un dot tiem uzturu, – soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.” Lai piemērotu šo normu saskaņotāk un efektīvāk, šī gada 17. oktobrī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, Valsts policija un Ģenerālprokuratūra parakstīja starpresoru vienošanos. Tā cita starpā paredz izstrādāt metodiskos norādījumus kriminālprocesa virzītājiem, lai nodrošinātu vienotu Krimināllikuma 170. panta piemērošanu visā Latvijā. Tāpat aktualizēta parādnieku līdzdalībnieku atbildība. Jau pašreizējais normatīvais regulējums paredz, ka arī personas, kas atbalstījušas parādnieka darbības, lai izvairītos no uzturlīdzekļu nomaksas, var tikt sauktas pie kriminālatbildības. Par līdzdalību Krimināllikuma 170. pantā minētā nodarījuma – izvairīšanās no uzturēšanas – izdarīšanā pie atbildības var tikt saukts gan darba devējs, kas piekrīt izmaksāt atalgojumu neoficiāli, gan radinieks vai draugs, kas piekrīt reģistrēt parādnieka mantu kā savējo.

Plašāk LV portāla publikācijās:

Uzturlīdzekļu parāds un liegums vadīt auto – kādos gadījumos to piemēro;

Diskutē arī par uzturlīdzekļu parādnieku līdzdalībnieku atbildību;

Kriminālatbildību par uzturlīdzekļu nemaksāšanu piemēros saskaņotāk un ātrāk.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas