E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15248
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Nepilngadīgai personai piespriesta administratīvā soda izpilde

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2018
Viktorija

Labdien! Vēlētos zināt, kurš likums nosaka to, ka nepilngadīgai personai uzliktais naudas sods ir jāmaksā vecākiem? Un kas nosaka, kuram no vecākiem ir jāmaksā sods, ja vecāki ir šķirti?

A
atbild:
18. septembrī, 2018

Naudas soda iekasēšanas kārtība ir noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 299. pantā, kas nosaka: “Ja personai vecumā no četrpadsmit līdz astoņpadsmit gadiem nav patstāvīgas izpeļņas, naudas sodu piedzen no vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj.”

Saskaņā ar Civillikuma pirmās daļas “Ģimenes tiesības” 177. pantu un 223. pantu bērna dabiskie vecāki uz aizgādības tiesību pamata ir sava nepilngadīgā bērna dabiskie aizbildņi, tādējādi ir materiāli atbildīgi par bērna rīcību.

Civillikuma 178.1. pants kas nosaka: “Tam no vecākiem, kura atsevišķā aizgādībā bērns atrodas, ir visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi.” Attiecīgi ir jāvērtē, kā aizgādnībā atrodas bērns. Taču, neskatoties uz to, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība bērnam svarīgos jautājumos turpinās abiem vecākiem kopīgi. 

Ar detalizētāku skaidrojumu par bērnu tiesību īstenošanu šķiršanās gadījumā Jūs varat iepazīties LV portāla skaidrojošajā rakstā “Šķiršanās nenozīmē obligātu bērnu dalīšanu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas