E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15247
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Ko darīt, ja tēvs neinteresējas par savu bērnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2018
Inga

Kā rīkoties, ja tēvs maksā uzturlīdzekļus ar atpakaļ ejošu mēnesi un principiāli veic maksājumu mēneša 15. datumā, reizēm pat vēlāk, kā arī ir “nogriezis” visas saziņas un saskarsmes iespējas gan ar bērnu, gan bērna aizbildni, lai varētu vienoties par bērna vajadzībām utt. Un jau kuro gadu neiesaistās bērna audzināšanā, neinteresējas par viņa sekmēm ne skolā, ne dzīvē.

A
atbild:
29. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Normatīvajos aktos nav precīzi noteikts, vai vecākam uzturlīdzekļu maksājumi bērna uzturam ir jāveic par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi. Tāpat, piemēram, nav noteikts, vai uzturlīdzekļu apmēru aprēķina par kalendāra mēnesi (no mēneša pirmās līdz pēdējai dienai), vai arī par atskaites punktu ņem jebkuru mēneša datumu (piemēram, no 13. oktobra līdz 12. novembrim). Uzturlīdzekļu maksājums ir regulārs un periodisks maksājums bērna uzturēšanas izdevumu nodrošināšanai.

Šeit jāpiebilst, ka, piemēram, valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda arī izmaksā par iepriekšējo mēnesi (kā to paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 185 Noteikumi par uzturlīdzekļu izmaksu), turklāt izmaksa tiek veikta mēneša divdesmitajā datumā.

Jebkurā gadījumā pušu ziņā ir savstarpēji vienoties par abām pusēm ērtāko uzturlīdzekļu izmaksas kārtību. Ja vienoties nav iespējams, strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa.

Atbildot uz jautājuma otro daļu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norāda, ka situācijā, kad bērna tēvs nepilda Civillikuma 181. pantā noteikto, proti, ka katram vecākam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu, bāriņtiesai ir tiesības lemt par prasības celšanu vispārējās jurisdikcijas tiesā par aizgādības tiesību atņemšanu bērna tēvam. To kā galējo līdzekli vienam vai abiem vecākiem ir tiesīga piemērot tikai tiesa.

Bāriņtiesu likuma 4. pantā noteikts, ka bāriņtiesa prioritāri nodrošina bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību. Tas nozīmē – ja bērna tiesības un intereses tiek pārkāptas, Jums kā bērna aizbildnim jāvēršas ar iesniegumu/sūdzību bāriņtiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas