E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15242
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai īrnieka veikts remonts veido ienākumu, no kura maksājams nodoklis

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2018
Marta

Labdien! Vēlos izīrēt savu lauku īpašumu, par īres maksu īrētāji veic remontdarbus un uztur lauku īpašumu. Ja slēdzam līgumu pie notāra ar šādiem nosacījumiem un man no īpašuma izīrēšanas nerodas ienākumi, vai man ir jāmaksā nodokļi par nekustamā īpašuma izīrēšanu? Kā arī esmu studente, nestrādāju, īpašums saņemts mantojumā, vēl aizvien atrodos mammas apgādībā, vai īpašuma izīrēšanas gadījumā atceļas mammas apgādība? Paldies!

A
atbild:
03. oktobrī, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Nodokļa maksātāja gada ienākums ir viss kalendārā gada laikā saņemto naudas, naturālo vērtību un pakalpojumu kopums. Pie fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma (ēku, ēku daļu, dzīvokļu, zemes) iznomāšanas vai izīrēšanas.

Izīrējot nekustamo īpašumu, īrniekam ir pienākums uzturēt īrēto īpašumu, nepasliktinot tā stāvokli. Tādējādi īrnieka izdevumi par īpašuma uzturēšanu, kuru tas lieto, nav attiecināmi uz izīrētāja ienākumu.

Izīrētā nekustamā īpašuma vērtības pieaugums vai tā daļas, kuru izīrētājs iegūs, beidzoties īres līgumam, un kuru nodrošinās īrnieka veiktie rekonstrukcijas, restaurācijas, renovācijas, uzlabošanas vai citi kapitālie ieguldījumi, ja minēto pieaugumu vai tā daļu izīrētājs nebūs kompensējis īrniekam, būs uzskatāms par izīrētāja ienākumu, par kuru jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Attiecībā uz tiesībām būt nodokļa maksātāja (jautājumā minētajā situācijā mammas) apgādībā – nodokļa atvieglojums nav piemērojams, ja bērns patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamus ienākumus, kas pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma apmēru, t.i., 2018. gadā – 200 eiro mēnesī. Savukārt, ja bērns (students) turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu un patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kas nepārsniedz 200 eiro mēnesī, tad tas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai var būt nodokļa maksātāja apgādībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas