E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15239
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Komandējums un ceļa izdevumu atlīdzināšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2018
Kristīne

Labdien! Došos komandējumā uz Spāniju, kur būšu 1 nedēļu. Pēc tam ir vēlme 1 nedēļu ņemt atvaļinājumu (uzreiz nākamajā dienā pēc komandējuma beigām) un to nedēļu atvaļinājuma pavadīt Spānijā. Ir jautājums par atpakaļceļa biļeti. Vai tā jāapmaksā pašai, vai arī uzņēmums to apmaksā? Grāmatvedība informēja, ka jāapmaksā pašai, jo pēc komandējuma uzreiz jāatgriežas Latvijā, tad uzņēmums atmaksā. Ja būs atvaļinājums uzreiz pēc komandējuma, tad pašai jāatmaksā. Vai tas atbilst likumdošanai? Tad jau iznāk, ka darbinieks no komandējuma neatgriežas. Paldies par atbildi!

A
atbild:
12. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

MK noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 7. punktā ir noteikts, ka komandējuma ilgumu nosaka institūcijas vadītājs. Savukārt 17. punkts paredz, ka komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā.

Saskaņā ar noteikumu 8.2. punktu ceļa (transporta) izdevumi (ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti) ir iekļauti par komandējuma laiku atlīdzināmo izdevumu skaitā.

Izvērtējot Jūsu sniegto situācijas aprakstu, tā atbilst noteikumu 9. punktam: “Ja darbinieks ar institūcijas vadītāja atļauju savā pastāvīgajā darba (dienesta) vietā atgriežas no komandējuma vietas pēc komandējumam noteiktā laika vai uz komandējuma vietu dodas pirms komandējumam noteiktā laika (piemēram, pavada komandējuma vietā atpūtas, svētku dienas un (vai) atvaļinājuma dienas), viņam saskaņā ar šo noteikumu 8.2.1.apakšpunktu atlīdzina ceļa (transporta) izdevumus.”

Apkopojot iepriekšminēto, var norādīt, ka runa ir par dokumentu korektu noformēšanu.

Jums var ieteikt sagatavot un pirms došanās komandējumā darba devējam iesniegt iesniegumu, kurā atsaucaties uz komandējumu un piešķirto atvaļinājumu un norādāt, ka atvaļinājumu izmantosiet, neatgriežoties no komandējuma vietas, tādējādi lūdzat apmaksāt atpakaļceļa izdevumus atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 9. punktam.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas