E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15238
Lasīšanai: 5 minūtes

Mantošana un rīcība citas personas vārdā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2018
Gunita

Labdien! Šobrīd ir radusies situācija, ka mana mamma ir ļoti slima un diemžēl neārstējami. Zinot par to, ka laika atlicis maz, pirms mēneša mamma ar savu roku uzrakstīja testamentu, kur visu savu mantu, naudu un citas likumiskās tiesības, tajā skaitā arī brāļa (16 gadi) aizbildniecību, novēlēja man, jo ar bijušo vīru kopā nedzīvo, attiecības neuztur, arī alimentus viņš mammai nemaksā/nemaksāja. 

Šobrīd, zinot viņas stāvokli, man ir jāpieņem daudz svarīgu lēmumu, un ir tik daudz lietu, kas jānokārto, taču nezinu, kā to juridiski sakārtot, tādēļ ir radušies sekojoši jautājumi:

  1. Zinu, ka jau šobrīd esmu tiesīga rakstīt iesniegumu Rīgas domes bāriņtiesai, taču vai kopā ar iesniegumu ir jāiesniedz arī mammas testaments, kurā viņa nosaka mani kā plānoto/vēlamo aizbildni?
  2. Kāds ir process mammas nāves gadījumā, lai noformētu viņas atstāto dzīvokli uz mana vārda, ja man ir pieejama zemesgrāmata un visi saistošie dokumenti?
  3. Vai iespējams noformēt man pilnvarojumu rīkoties viņas vārdā jau šobrīd, bez notāra, jo ikdienā man ir jārisina ar brāļa izglītību un citām sadzīves lietām saistīti jautājumi? Piemēram, viņam ir beidzies bankas kartes termiņš, taču šobrīd jauno karti nevaru izņemt, jo esmu tikai māsa.


Liels paldies jau iepriekš, un ceru uz Jūsu atsaucību!

A
atbild:
14. septembrī, 2018

Primāri Jūsu uzmanība būtu vēršama uz nepieciešamību pārliecināties, vai privāttiesiskā kārtā sastādītais testaments būs spēkā esošs pēc tā atstājēja nāves. Piemēram, līdz 2014. gadam sastādītajiem testamentiem bija nepieciešama divu liecinieku klātbūtne. Privāttiesiskā kārtā taisīta testamenta priekšnosacījumi ir norādīti Civillikuma 2. daļas “Mantojuma tiesības” 445.–459. pantā.

Jāatgādina, ka publiska testamenta spēks un ticamība ir aizsargāta daudz augstākā līmenī nekā privāttiesiski taisīta testamenta.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 26. panta 1. daļas 5. punktu Jūs esat tiesīga rakstveidā vērsties bāriņtiesā par aizbildnības pār brāli nodibināšanu.

Pēc iesnieguma par aizbildnības noteikšanu iesniegšanas bāriņtiesā tā nosaka, kādi dokumenti iesniedzami papildus. Tas neliedz Jums patstāvīgi iesniegt privāttiesiski sastādītā testamenta norakstu kā apliecinājumu ģimenes locekļu savstarpējo attiecību pastāvēšanai un Jūsu mātes vēlmei atstāt par nepilngadīgās personas (brāļa) aizbildni tieši Jūs.

Pēc mātes nāves Jums ir jāvēršas pie zvērināta notāra mantojuma lietas ierosināšanai, iesniedzot notāram Jūsu mātes atstāto testamentu un iesniegumu par mantojuma lietas uzsākšanu saskaņā ar Notariāta likuma 251. panta nosacījumiem. Īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu Jūs varēsiet nostiprināt zemesgrāmatā pēc mantojuma lietas slēgšanas atkarībā no pieteikušos mantinieku mantošanas tiesībām un testamentā norādīto mantinieku tiesībām uz mantošanu.

Attiecībā uz pilnvarojuma akta noformēšanu privāttiesiskā kārtā (ne notariālā akta veidā) jānorāda, ka šādu pilnvarojumu Jūsu māte kā nepilngadīgās personas likumīgā pārstāve var izdot, taču šāda pilnvarojuma juridiskais spēks ir ierobežots. Virkne normatīvo aktu atkarībā no tā, kādas tiesības Jūs vēlēsieties realizēt, var prasīt pilnvarojuma noformēšanu tieši notariālā akta veidā.

Konkrētajā gadījumā ar kredītiestādi tā savos noteikumos var paredzēt citas personas pārstāvību uz pilnvaras pamata, kas var būt izsniegta jebkurā bankas filiālē (klātienē), vai notariālā akta veidā.  Tādēļ Jums būtu jāiepazīstas ar Jūsu kredītiestādes kontu apkalpošanas noteikumiem un tajos ietvertajām prasībām attiecībā uz pilnvarojumu.

Attiecībā uz administratīvajā procesā risināmiem jautājumiem (piem., izglītības iestāde) – saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 38. panta 1. daļu fiziskas personas pārstāvība ir noformējama ar notariāli apliecinātu pilnvarojuma aktu.

Labs saturs
saistītie raksti
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas