E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15234
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai pašvaldībām var būt atšķirīga bērnudārza nodrošināšanas kārtība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2018
Jekaterina

Labdien! Līdz šim brīdim dzīvojām Rīgā un mūsu meita apmeklēja privāto bērnudārzu ar Rīgas pašvaldības finansējumu. Bet tagad pārceļamies uz dzīvi Jūrmalā. Tā kā meita nākamgad jau ies skolā, mainīt bērnudārzu negribētos.

Dzirdēju, ka šādā situācijā ir iespēja saņemt citas pašvaldības finansējumu un palikt Rīgas bērnudārzā. Bet, piezvanot uz Jūrmalas pašvaldību, man teica, ka finansējumu ir iespējams saņemt tikai tad, ja bērns apmeklēs Jūrmalas bērnudārzu. Vai tas tiešam atkarīgs no konkrētās pašvaldības?

A
atbild:
12. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, pašvaldības noteiktā pirmsskolas izglītības nodrošināšanas kārtība var būt atšķirīga, ievērojot likumā noteiktos pamatprincipus.

Proti, katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību (apmeklēt bērnudārzu) bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā. To paredz Izglītības likuma 17. panta pirmā daļa.

Ja pašvaldība kaut kādu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt pašvaldības teritorijā deklarētam bērnam no pusotra gada vecuma vietu pašvaldības bērnudārzā (piemēram, nevienā dārziņā nav brīvu vietu), tad Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa nosaka pašvaldības pienākumu šādā situācijā nodrošināt līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības apguvei privātā bērnudārzā. Pašvaldībai privātā bērnudārza izmaksas ir jāsedz apmērā, kas atbilst pakalpojuma izmaksām vienam bērnam attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā. Līdzfinansējuma saņemšanas kārtība un apmērs tiek noteikts katras pašvaldības saistošajos noteikumos un var būt atšķirīgs.

Kārtība, kādā bērni tiek uzņemti Jūrmalas pilsētas bērnudārzos, ir noteikta Jūrmalas pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr. 38 “Pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtība Jūrmalas pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas”. Savukārt kārtība, kādā Jūrmalas pilsēta nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnudārzam, ir noteikta Jūrmalas pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr. 10  “Kārtība, kādā Jūrmalas pilsētas pašvaldība sedz privātajai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu”.

Iepazīstoties ar minēto noteikumu Nr. 10 2. punktu, ir redzams, ka Jūrmalas pilsēta nodrošina atbalstu privāta bērnudārza līdzfinansēšanai tikai tādā gadījumā, ja bērns ir reģistrēts rindā uzņemšanai Jūrmalas pilsētas bērnudārzā un pakalpojumu nesaņem (pašvaldības bērnudārzā nav vietu). Atbilstoši noteikumu 6. punktam tādā gadījumā līdzfinansējums tiek nodrošināts, noslēdzot trīspusēju līgumu starp domi, bērna likumīgo pārstāvi un privāto izglītības iestādi par atbalsta izmaksāšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas