E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15215
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājuma un slimības naudas aprēķins, ja strādā valsts iestādē divos amatos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2018
Antra

Labdien! Ja valsts iestādē strādāju divos amatos, vienā ar mēnešalgu, otrā ar stundas tarifa likmi (nepārsniedzot normālo darba laiku), kā man tiks aprēķināta izpeļņa par atvaļinājumu, slimības lapu vai citu attaisnotu prombūtni, ja rīkojumā par atvaļinājumu, piemēram, tiks norādīts amats ar mēnešalgu? Paldies par atbildi!

A
atbild:
29. oktobrī, 2018

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) 4.1 pantu, ja amatpersona (darbinieks) vienā valsts vai pašvaldības institūcijā ir nodarbināta vairākos amatos, kuriem ir noteikti atšķirīgi pienākumi, un katrā amatā uz nepilnu laiku, kopumā nepārsniedzot normālo darba laiku, tai saskaņā ar šo likumu un citiem normatīvajiem aktiem mēnešalgu nosaka atsevišķi par katru amatu atbilstoši nostrādātajam laikam. Savukārt Atlīdzības likuma 3.1 panta devītā daļa nosaka, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamo samaksu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Attiecīgi slimības naudas izmaksu regulē likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” normas. Šā likuma 36. pants nosaka, ka darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies darba nespēja, izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām.

Tādējādi visos gadījumos, kad amatpersonai (darbiniekam) izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma no darba samaksas (mēnešalga, piemaksas, prēmijas) par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem. Aizejot atvaļinājumā, par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamo samaksu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā. Attiecīgi stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu (konkrētajā gadījumā abos amatos nopelnīto) dalot ar šajā periodā (abos amatos) nostrādāto stundu skaitu.

Vēršam uzmanību, ka ne visos attaisnotas prombūtnes gadījumos tiek izmaksāta vidējā izpeļņa. Piemēram, ja darbiniekam tiek piešķirtas Darba likuma 74. pantā vai Atlīdzības likuma 3. panta ceturtajā daļā minētās apmaksātās papildu brīvdienas, tad šajos gadījumos tiek saglabāta mēnešalga un piemaksas, izņemot piemaksu par prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanu.

Tāpat atzīmējam, ka darbinieks pie viena darba devēja nevar vienlaikus atrasties atvaļinājumā vienā amatā un būt darbā otrā amatā. Atvaļinājums abos amatos darbiniekam ir jāizmanto vienlaikus, jo pretējā gadījumā darba devējs nenodrošina darbinieka tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas