E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15211
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Paternitāti, kas noteikta ar tiesas spriedumu, nevar apstrīdēt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2018
Sergejs

Labdien! Jautājums ir par paternitātes apstrīdēšanu. Pirms mazliet vairāk nekā trim gadiem tiesas ceļā brīvprātīgi tika atzīta paternitāte un tika noteikti uzturlīdzekļi par bērnu. Tobrīd nebija šaubu, ka bērna tēvs varētu būt kāds cits (laulības nebija). Bet tagad rodas personīgas šaubas, ka bērna tēvs varētu būt kāds cits.

Jautājums ir šāds: vai, tagad veicot DNS testu, ja testa rezultātā būs noteikts, ka es neesmu bērna bioloģiskais tēvs, var griezties tiesā un apstrīdēt paternitāti? Vai jau ir par vēlu un nav iespēju to izdarīt? Kā arī – tad uzturlīdzekļi tiks atcelti, vai tāpat būs nepieciešams tos maksāt?

A
atbild:
11. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā kā situācijas apraksts liecina, ka paternitāte ir noteikta tiesā, šai gadījumā ir piemērojams Civillikuma 159. pants, kur teikts, ka paternitāti, kas noteikta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, nevar apstrīdēt.

Šādā gadījumā, ja par tēvu ar spēkā stājušos tiesas spriedumu noteikta persona, kura nav bioloģiskais tēvs, situāciju var labot, vienīgi izmantojot Civilprocesa likuma 59. un 60. nodaļā paredzētās iespējas – izskatīt lietu no jauna sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem vai sakarā ar būtiskiem materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumiem uz Augstākās tiesas priekšsēdētāja, Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja vai ģenerālprokurora protesta pamata (Civilprocesa likuma komentāri. II daļa (29.–60.1 nodaļa). Prof. K. Torgāna red. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2012, 84. lpp.).

Uzreiz gan jāuzsver, ka personai ir jāapzinās, ka lēmums atzīt paternitāti bērnam, nepārbaudot bērna bioloģisko izcelsmi, ir bijis ļoti nopietns apzināts lēmums, kas nozīmē visu vecāka tiesību un pienākumu, tai skaitā arī šī bērna uzturēšanas pienākuma, uzņemšanos, un šis pienākums nebeidzas, ja bērns vairs nedzīvo kopā ar vienu vai abiem dzimšanas apliecībā ierakstītajiem vecākiem. Ierakstam par tēvu dzimšanas apliecībā ir tiesiska nozīme, un bērna bioloģiskajai izcelsmei vienmēr nav izšķirošas nozīmes. Izskatot šāda rakstura lietas, prioritāras ir bērna intereses un tiesības uz tiesisko stabilitāti.

Tāpēc aicinām nekavējoties vērsties pie zvērināta advokāta, kas, izvērtējot konkrētās lietas apstākļus, varēs sniegt savu vērtējumu, vai šajā situācijā ir kas labojams.

Plašāk par apsvērumiem, kas tiek ņemti vērā, apstrīdot brīvprātīgu paternitātes atzīšanu, skaidrojumā “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas