E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15210
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Iespējas iegūt profesionālo izglītību personai ar garīga rakstura invaliditāti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2018
Marita

Labdien! Vēlētos noskaidrot, vai cilvēkam ar garīga rakstura atzītu invaliditāti ir kādi ierobežojumi, lai iegūtu vidējo profesionālo izglītību?

A
atbild:
18. septembrī, 2018

Profesionālās izglītības likuma 27. pantā noteikta izglītojamo uzņemšana profesionālās izglītības programmās:

  1. Profesionālās pamatizglītības un arodizglītības programmās persona tiek uzņemta bez iepriekšējās izglītības ierobežojuma un ne agrāk kā tajā kalendāra gadā, kurā tai aprit 15 gadi.
  2. Profesionālās vidējās izglītības programmās persona tiek uzņemta pēc vispārējās pamatizglītības vai profesionālās pamatizglītības ieguves.

Saskaņā ar Profesionālās izglītības likuma 28. panta 2. daļas 1. punktu  profesionālās pamatizglītības ieguves ilgums ir ne vairāk kā divi gadi (ar pedagoģisko korekciju un programmās izglītojamiem ar garīgās attīstības traucējumiem – ne vairāk kā trīs gadi).

Vienlaikus jāņem vērā, ka personai ar garīga rakstura traucējumiem, ja viņa ir mācījusies speciālās izglītības programmā ar noteiktu programmas kodu, atsevišķi mācību priekšmeti (piem., fizika, ķīmija) nav mācīti. Līdz ar to vidējo profesionālo izglītību apgūt var būt sarežģīti. Tādēļ šīm personām ir iespēja apgūt profesionālās izglītības programmas atsevišķās profesionālās izglītības iestādēs (Smiltenes tehnikuma Alsviķu struktūrvienībā, Kandavas tehnikuma Cīravas struktūrvienībā) vai speciālās izglītības iestādēs profesionālās pamatizglītības programmās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas