E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15187
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Jāvienojas gan par aizvietošanu, gan piemaksu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2018
Signe

Labdien! Strādāju veikalā par pārdevēju – alga minimālā. Tagad darba devējs liek man uz divām nedēļām aizvietot veikala vadītāju, kamēr viņa ir atvaļinājumā. Vai darba devējs var ar rīkojumu likt man pildīt veikala vadītājas pienākumus, ja es nevēlos uzņemties to darbu? Un kāds atalgojums man būtu jāsaņem par veikala vadītājas pienākumu pildīšanu, ja darba pienākumi ir citi un veikala vadītājas alga ir lielāka nekā pārdevējai? Iepriekšējā reizē, kad piekritu aizvietot veikala vadītāju, nekādu piemaksu par darbu nesaņēmu.

A
atbild:
05. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Situācijām, kad jāaizvieto kāds darbinieks viņa prombūtnes vai atvaļinājuma laikā, nav īpaša regulējuma. Darba likuma izpratnē aizvietošana ir papildu darbs. Darba devējam vienpersoniski nav tiesību noteikt, ka darbiniekam ir obligāti jāveic papildu darbs.

Darba devējam un darbiniekam ir atsevišķi jāvienojas, cik ilgi un par kādu samaksu darbinieks aizvietos savu kolēģi. Darba likuma 65. pants “Piemaksa par papildu darbu” paredz, ka darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Nekādus nosacījumus vai ierobežojumus attiecībā uz piemaksas apmēru par papildu darba veikšanu likums neparedz.

Taču noteiktās piemaksas apmēru parasti nosaka darba koplīgumā, darba līgumā vai citā darba devēja īpaši izdotā iekšējā normatīvajā aktā, piemēram, darba samaksas un sociālo garantiju nolikumā. Praksē šādu piemaksu apmērs ir no 20% līdz 50% no aizvietojamā darbinieka darba samaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas