E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15183
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai var vienoties par uzturlīdzekļiem mazākā apmērā par minimālo

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2018
Gatis

Labdien! Man ir 2 nepilngadīgi bērni. Maksāju uzturlīdzekļus katru mēnesi bērnu mātes kontā. Pie tiesu izpildītājas stāv izpildraksts, ko bērnu māte grib izņemt. Ja mēs pie notāra noslēdzam abpusēju vienošanos par mazāku uzturlīdzekļu summu, nekā valsts nosaka, tad bērnu māte nevarēs piedzīt atlikušo summu, līdz noslēdz vienošanos?

A
atbild:
29. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, uz kāda pamata zvērināts tiesu izpildītājs veic uzturlīdzekļu parāda piedziņu. Ja pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir noteikts ar tiesas spriedumu, tad tam ir likuma spēks – tas ir obligāts un precīzi izpildāms. Lai mainītu tajā noteikto uzturlīdzekļu apmēru un piedziņas kārtību, ir jāsniedz jauna prasība tiesā (Civilprocesa likuma 203. panta piektā daļa).

Tas nozīmē, ka nekāda vienošanās, pat ja tā ir noslēgta pie notāra, nevar atcelt tiesas spriedumā noteikto. 

Turklāt jāuzsver, ka pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, izriet no Civillikuma 179. panta piektās daļas, kas nozīmē, ka vecāku vienošanās, kas paredz nodrošināt bērnam uzturlīdzekļus mazākā apmērā, nekā paredz likums, ir pretlikumīga. Tāpat arī tiesa, no jauna izskatot strīdu par uzturlīdzekļiem, nevar noteikt uzturlīdzekļu apmēru, kas ir mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas