E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15174
Lasīšanai: 2 minūtes

Divas policijas kontroles dienas rēķina kā vienu brīvības atņemšanas dienu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2018
arturs

Labdien! Vēlējos uzzināt, vai ir iespējams piespriest nosacītu brīvības atņemšanu vai pagarināt policijas kontroli, ja man jau ir piespriests pusotrs gads policijas kontroles. Vai ir kaut kāda iespēja, ka tagad galīgais sods nebūs reāla brīvības atņemšana? Pamatsods bija reāla brīvības atņemšana uz 4 gadiem un vienu mēnesi pēc vairākiem spriedumiem kopā un policijas kontrole uz gadu un sešiem mēnešiem, brīvības atņemšana izciesta pilnībā.

A
atbild:
12. septembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Saskaņā ar Krimināllikuma pārejas noteikumu 13. punkta 3. apakšpunktu, ja notiesātais papildsoda izciešanas laikā izdarījis jaunu noziegumu, tiesa neizciesto papildsoda laiku aizstāj ar brīvības atņemšanu un nosaka galīgo sodu saskaņā ar šā likuma 51. panta noteikumiem, proti, divas policijas kontroles dienas rēķinot kā vienu brīvības atņemšanas dienu.

Ja iepriekšējais noziedzīgais nodarījums ir bijis tīšs, tad Krimināllikuma 55. panta vienpadsmitā daļa liedz piemērot nosacītu notiesāšanu, jo nosacīta notiesāšana nav nosakāma personai par tīša nozieguma izdarīšanu, ja persona agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu un sodāmība par to nav noņemta vai dzēsta likumā noteiktajā kārtībā. Ja jauns noziedzīgs nodarījums izdarīts neizciestā papildsoda laikā, tas nozīmē, ka sodāmība saistībā ar iepriekšējo notiesāšanu nav dzēsta, jo saskaņā ar Krimināllikuma 63. panta ceturtās daļu sodāmības dzēšanas termiņu skaita no dienas, kad persona pilnībā izcietusi pamatsodu un papildsodu.

Iepriekš minētais nozīmē, ka izvairīties no reāla brīvības atņemšanas soda konkrētajā situācijā varētu būt neiespējami.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas