E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15163
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Vai var piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērns dzīvo citā valstī

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2018
Sigita

Labdien! Esmu oficiāli precējusies 11 gadus, bet no tiem 5 gadus dzīvoju šķirti un audzinu mūsu kopīgo dēlu. Bija smagi finansiāli, jo vīrs vispār nav atbalstījis nekad, un izlēmu aizbraukt ar dēlu uz UK. Šeit dzīvojam jau 1,5 gadus, un esmu nolēmusi iesniegt šķiršanos. Vai es varu iesniegt uzturlīdzekļu pieprasījumu arī tad, ja bērns uzturas citā valstī? Vēl jautājums: vai var iesniegt šķiršanos tiešsaistē? Paldies!

A
atbild:
01. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Apstāklis, ka bērna vecāki dzīvo vienā mājsaimniecībā vai dažādās valstīs, joprojām ir laulāti un varbūt pat nevēlas šķirties (vai, iespējams, trūkst līdzekļu šim solim), nedrīkst būt šķērslis bērna tiesību saņemt uzturlīdzekļus no vecāka aizstāvībai. Civillikuma 179. pants paredz abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja bērna tēvs labprātīgi uzturlīdzekļus nemaksā, bērna mātes rīcība, lai uzturlīdzekļus saņemtu piespiedu kārtā, ir atkarīga no tā, vai viņai jau ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva vai nav. Ja tiesas nolēmuma nav, viņa var izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – Anglijā vai Latvijā. Kad tiesas spriedums pieņemts, ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde valstī, kurā dzīvo bērna tēvs, tātad Latvijā. 

Uzsākt tiesvedību Latvijā un pēc tiesas nolēmuma spēkā stāšanās vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piedziņu, var pati bērna māte vai viņas pilnvarota persona. Pieteikumu tiesā var nosūtīt arī pa pastu. Plašāk lasiet LV portāla skaidrojumā, kā iesniegt prasību tiesā

Vienlaikus Eiropas Savienības regulējums paredz uzturlīdzekļu prasītāja tiesības kārtot šos jautājumus savā dzīvesvietas valstī ar kompetento iestāžu starpniecību.

Šim nolūkam Eiropas Savienības dalībvalstīs ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs.

Informāciju par kompetentajām iestādēm uzturlīdzekļu jomā Lielbritānijā var iegūt, piemēram, Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā “Tiesvedība” > “Uztura prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš, šajā gadījumā – Apvienotās Karalistes.

Savukārt, lai sniegtu atbildi uz jautājumu par laulības šķiršanu, būtu jāiepazīstas tuvāk ar konkrētās lietas apstākļiem. Ja pušu starpā nav strīda, laulību iespējams šķirt, kopīgi dodoties pie notāra Latvijā. Šim nolūkam ir iespējams pilnvarot uzticības personu, kas Jūsu vietā kārtos šķiršanās dokumentus. Ieskats par nepieciešamajiem dokumentiem pieejams LV portāla e-konsultācijā par laulības šķiršanu pie notāra ar pilnvarotas personas palīdzību. Konsultācija pie notāra ir iespējama arī attālināti. Sīkāk lasiet LV portāla skaidrojumā Videokonsultācija ar notāru – kā tas notiek?. Ja laulāto starpā ir strīds, laulību var izšķirt tiesā. Tā kā norādāt, ka pastāvīgi dzīvojat citā ES dalībvalstī, prasības pieteikumu par laulības šķiršanu varat iesniegt arī savas dzīvesvietas valsts tiesā. Tādā gadījumā tiek piemērota Eiropas Savienības Padomes regula (ES) Nr. 1259/2010, ar kuru īsteno ciešāku sadarbību attiecībā uz tiesību aktiem, kas piemērojami laulības šķiršanai un laulāto atšķiršanai, kā arī Padomes regula (EK) Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību.

Lai izlemtu, kurš no variantiem ir Jums izdevīgākais, aicinām konsultēties ar pārrobežu ģimenes tiesībās zinošu juristu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas