E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15152
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai pedagogs var saņemt gan atlaišanas pabalstu, gan sociālo atbalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2018
Violeta

Strādāju izglītības iestādē. Iestādi likvidē. Iekļaujos vecuma robežās no 60 līdz 63 gadiem. Vai es saņemšu abus pabalstus – atlaišanas pabalstu, kas atkarīgs no darba stāža, un valsts sociālo atlaišanas pabalstu pedagogiem (sociālais spilvens), kas atkarīgs no vidējās izpeļņas, kuru drīkstēs saņemt pusgadu?

A
atbild:
07. septembrī, 2018

Sociālais atbalsts tiek piešķirts gadījumā, ja skolotājam šajā vecuma kategorijā, zaudējot darbu skolas likvidācijas dēļ, nav iespējams atrast darbu citur.

Lai saņemtu atbalstu, pedagogam ir jāatbilst Izglītības likumā noteiktajām prasībām:

Pašvaldības dibinātās vispārējās izglītības iestādes vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagogam, kuram līdz pensijas vecuma sasniegšanai atbilstoši likumam “Par valsts pensijām” ir mazāk nekā trīs gadi un kopējais pedagoga darba stāžs valsts un pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējās izglītības programmas, ir vismaz 25 gadi, tai skaitā pēdējie pieci gadi pirms izglītības iestādes likvidācijas vai reorganizācijas nostrādāti pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmas, un kurš izglītības iestādes reorganizācijas vai likvidācijas gadījumā zaudē darbu un turpmāk negūst ienākumus no algota darba, komercdarbības vai saimnieciskās darbības, neatkarīgi no viņa mantiskā stāvokļa ir tiesības saņemt valsts sociālo atbalstu līdz sešu mēnešu vidējās izpeļņas apmēram Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Kārtību, kādā piešķir un administrē valsts sociālo atbalstu pedagogiem, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 216.

Savukārt atlaišanas pabalsts ir tas, ko garantē Darba likums. Un atbalsts pedagogiem pirmspensijas vecumā līdz sešiem mēnešiem tiek maksāts neatkarīgi no izmaksātā atlaišanas pabalsta, ja pedagogs atbilst noteiktajiem kritērijiem. Tātad var saņemt abus maksājumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas