E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15141
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Par transportlīdzekļu izņemšanas gadījumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2018
Līga

Portāla raksts “Ja vadītāju aptur Ceļu policija”. Man svarīgi zināt, kur es likumā varētu dabūt punktu, kuru esmu izcēlusi ar izsaukuma zīmēm (!!!), jo mums bija situācija, ka Ceļu policija atņēma uzņēmuma auto, jo to vadīja vadītājs bez vadītāja apliecības, kaut arī es atrados blakus un lūdzu auto atdot glabāšanai man. Gribētos saprast, cik likumīgi šis policijas darbinieks ir rīkojies.

“Kādos gadījumos CP darbiniekam ir tiesības evakuēt (aizbraukt) apturēto transportlīdzekli uz stāvvietu?
Saskaņā ar APK 257. pantu par mantu un dokumentu izņemšanu un uzglabāšanu, ja tie bijuši pārkāpuma priekšmets vai tā izdarīšanas rīks, un Ceļu policijas darba organizēšanas instrukciju policijas darbiniekam ir tiesības izņemt un novietot transportlīdzekli speciālā maksas auto stāvvietā (nogādāt vēlams ar specializētu auto evakuatoru) šādos gadījumos:

  • ja transportlīdzekļa vadītājam ir konstatēta alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekme;
  • ja transportlīdzekļa vadītājs nav ieguvis vai viņam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības;
  • ja nav iespējams noskaidrot transportlīdzekļa piederību.

(!!!) Pirmajos divos no minētajiem gadījumiem transportlīdzekli neizņem, ja ar transportlīdzekļa vadītāja piekrišanu (pilnvarojumu) transportlīdzekli nodod glabāšanā citai klātesošai personai (!!!).”

A
atbild:
31. augustā, 2018
Linda Balode
LV portāls
Valsts policija
Līna Kaļķe, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Šobrīd spēkā esošais Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 257. pants paredz sekojošo:

“Mantas un dokumentus, kuri ir pārkāpuma priekšmets vai izdarīšanas rīks un kuri atrasti aizturēšanas, personas mantu vai vietas apskates laikā, kā arī pārkāpuma konstatācijas brīdī, izņem šā kodeksa 254.256. un 256.1 pantā norādīto institūciju amatpersonas, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vai viņa vietnieku, vai Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktora pilnvarotas amatpersonas, vai Valsts vides dienesta ģenerāldirektora pilnvarotas personas, vai Valsts augu aizsardzības dienesta pilnvarotas amatpersonas, vai Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors un viņa pilnvarotas personas vai Satiksmes ministrijas pilnvarotas amatpersonas, Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta priekšnieks vai viņa pilnvarotas amatpersonas vai ostu kapteiņi. Izņemtās mantas un dokumentus līdz brīdim, kad stājas spēkā lēmums administratīvā pārkāpuma lietā [ja izdarīts administratīvais pārkāpums, kas paredzēts šā kodeksa 149.4 panta septītajā daļā, 149.5 panta piektajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu) līdz piemērotā naudas soda izpildei], institūcijas (amatpersonas), kurām ir tiesības izņemt mantas un dokumentus, nodod glabāšanā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Ja izņemtās mantas ātri bojājas un tās nevar nodot glabāšanā vai arī to ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij, institūcija (amatpersona), kurai ir tiesības izņemt attiecīgās mantas, tās nodod realizācijai vai iznīcināšanai. Kārtību, kādā institūcija (amatpersona) pieņem lēmumu par mantu nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai un kādā veicama šo mantu realizācija vai iznīcināšana, nosaka Ministru kabinets.”

Ņemot vērā iepriekš minēto un saskaņā ar LAPK 149.4 panta septīto daļu transportlīdzekli var izņemt, ja tas tiek vadīts atkārtoti gada laikā bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) vai ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros.

Pateicoties Jūsu iesūtītajam jautājumam, LV portāla redakcija ir labojusi kļūdu publikācijā “Ja vadītāju aptur Ceļu policija”. Proti, nav tāda regulējuma, kas noteiktu, ka transportlīdzekļa izņemšanas gadījumā to var nodot glabāšanā citai klātesošai personai.

Iespējams, kļūda radusies, balstoties uz informāciju Ceļu policijas darba organizācijas instrukcijā, kurā kādreiz ir bijis punkts par izņemtā transportlīdzekļa nodošanu glabāšanai citai klātesošai personai. Vienlaikus, kā noskaidrojām Valsts policijā, minētā instrukcija ar 2010. gada 21. jūniju ir zaudējusi spēku. Aktuālais Valsts policijas iekšējais normatīvais akts, kas aizstājis Ceļu policijas darba organizācijas instrukciju, ir Valsts policijas noteikumi Nr. 5 “Dienesta pienākumu izpildes organizācija un kontrole sabiedriskās kārtības nodrošināšanas un satiksmes uzraudzības jomā”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas