E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15135
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tēvam, kas ierakstīts dzimšanas apliecībā, ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2018
Guntis

Labvakar! Interesētu jautājums par uzturlīdzekļu piedziņu. 2010. gadā bija tiesa, kura piesprieda maksāt uzturlīdzekļus 2 bērniem, par kuriem 2014. gadā bērnu māte pateica, ka šie bērni nemaz nav mani, un 2014. gadā tiesā viņa atteicās no uzturlīdzekļiem, bet, spriežot pēc 2010. gada tiesas, man vēl joprojām ir jāmaksā. Ko tādā gadījumā es varu iesākt? Sanāk, ka šobrīd Valsts uzturlīdzekļu un garantijas fonds maksā naudu par man svešiem bērniem un visu iepriekšējo laiku (8 gadi) arī.

A
atbild:
10. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta nav saprotams, vai joprojām ir spēkā 2010. gada tiesas spriedums. Jāsaprot, ka ierakstam dzimšanas apliecībā par tēvu ir tiesiska nozīme. Ja persona neko nav darījusi, lai apstrīdētu paternitāti (to iespējams izdarīt, tikai ceļot attiecīgu prasību tiesā par paternitātes apstrīdēšanu), uz tās pleciem gulstas visi no Civillikuma izrietošie vecāka pienākumi un tiesības, tai skaitā pienākums nodrošināt līdzekļus bērna uzturam.

Plašāks skaidrojums par iespējām apstrīdēt paternitāti, ja bērns piedzimis laulībā, pieejams publikācijā “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš”. Ja bērns piedzimis, vecākiem neesot laulībā, paternitātes apstrīdēšanas iespējas izklāstītas skaidrojumā “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas