E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15125
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ūdens patēriņa starpības maksājumu kārtību var noteikt īpašnieki

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2018
Antons

Labdien! Saņemot rēķinu par komunālajiem maksājumiem no sava apsaimniekošanas uzņēmuma, atradu tajā ūdens patēriņa korekciju. Es vienmēr labprātīgi nododu ūdens skaitītāja rādījumus, tātad korekcija man varētu būt piemērota vienīgi tad, ja neizpildās neviens no MK noteikumu Nr. 1013 punkta 19.1 apakšpunktiem. 

Ņemot vērā, ka tas jau ir otrais rēķins pēc kārtas, kurā ir ūdens korekcija, es griezos pie apsaimniekotāja, lai noskaidrotu apstākļus, kuru dēļ ir radusies ūdens patēriņa starpība. Apsaimniekotāja pārstāvji nevēlējās man neko skaidrot, teica vienīgi, ka tāda ir situācija visā Latvijā un viņi no savas puses neko nevar izdarīt. Tad es pajautāju, vai tiešām mājā, kurā es dzīvoju, nav neviena dzīvokļa, kur skaitītāja rādījumi nav nodoti 3 mēnešus pēc kārtas, un arī par citiem MK noteikumu Nr. 1013 punkta 19.1 apakšpunktiem, uz ko man apsaimniekotāja pārstāvji teica, ka tādu neesot. 

Tad es pieprasīju no apsaimniekotāja nodoto skaitītāju rādījumu izdruku par pēdējiem trim mēnešiem un lūdzu apstiprināt izdrukas patiesību ar zīmogu un parakstu, bet apsaimniekotājs nevēlējās likt zīmogu uz izdrukas. Izdrukā jau mājās atradu vismaz 5 dzīvokļus, par kuriem izdrukā nav ūdens skaitītāju rādījumu datu trīs mēnešus pēc kārtas. 

Vai pareizi saprotu, ka ūdens patēriņa starpības sadale starp “labprātīgajiem” dzīvokļu īpašniekiem minētajā situācijā ir nelikumīga? Un kā ir risināma situācija ar rēķina apmaksu, kurā ir tāda korekcija?

A
atbild:
03. septembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jūsu minētajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 1013 ir arī šāda norma: “Noteikumi piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība.” Tātad, ja dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši māju savā valdījumā un pilnvarojuši apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju to pārvaldīt, iespējams, viņi arī ir nolēmuši ūdens patēriņa starpību sadalīt visiem dzīvokļu īpašumiem. Tās ir dzīvokļu īpašnieku kopības likumīgas tiesības.

Ja māja joprojām ir pašvaldības valdījumā, tad patiešām būtu jābalstās uz MK noteikumiem Nr. 1013. “Taču var gadīties, ka apsaimniekotājs neizmanto šīs normatīvajā aktā dotās tiesības un ūdens patēriņa starpību paredz nomaksāt atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Iespējams, tādēļ, ka tā ir vienkāršāk, vai arī tādēļ, ka neceļas roka visu ūdens patēriņa starpības summu (kas dažreiz var būt diezgan liela) likt nomaksāt vienam vai dažiem cilvēkiem, jo tas parasti saistīts ar konfliktiem un lielu skaidrošanos. Normatīvajos aktos pārvaldniekam nav paredzētas nekādas sankcijas par MK noteikumu neievērošanu, un tādējādi runa var būt vienīgi par labu apsaimniekošanas praksi, sniegtā pakalpojuma kvalitāti. Ja ar pārvaldnieka rīcību nav apmierināta lielākā daļa dzīvokļu īpašnieku, tad ietekmīgākā rīcība šajā gadījumā būtu dzīvokļu īpašnieku lēmums pārņemt māju savā valdījumā un noteikt pašu vēlmēm atbilstošu kārtību par saņemto pakalpojumu apmaksu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas