E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15107
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Darba līgumu var grozīt, ja abas puses tam piekrīt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2018
Jevgenija

Labdien! Man ir tāda situācija, ka es firmā nostrādāju piecus gadus. Sakarā ar to, ka nevar vairs nodrošināt darbu visam mēnesim, darba devējs liek izņemt visu atvaļinājumu un pēc tam ņemt atvaļinājumu uz sava rēķina, noslēdzot vienošanos darbā ierasties nepieciešamības gadījumā. Es nevēlos strādāt pēc izsaukuma. Kā man pareizi rīkoties, ja es nevēlos šo vienošanos parakstīt?

A
atbild:
24. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Situācijas apraksts liecina, ka darba devējs piedāvā Jums vienošanos par grozījumiem darba līgumā.  Darba līguma grozīšana ir tajā paredzēto noteikumu izmainīšana, neizbeidzot darba tiesiskās attiecības.

Darba līguma grozīšana nevar notikt vienpusēji – darba devējs Jums nevar uzspiest parakstīt vienošanos, kam Jūs nepiekrītat. Ja Jūs piedāvātajiem grozījumiem nepiekrītat, tad tas Jums darba devējam ir jādara zināms. Tādā gadījumā darba devējs ir tiesīgs Jums uzteikt darbu.

Darba devēja uzteikuma gadījumā būs svarīgs uzteikuma pamatojums jeb tas, ko darba devējs norādīs kā uzteikuma iemeslu. No uzteikuma pamatojuma (atbilstoši Darba likuma 101. pantā nosauktajiem gadījumiem) ir atkarīgs, vai saņemsiet atlaišanas pabalstu. Atlaišanas pabalsta izmaksu un apmēru regulē Darba likuma 112. pants.

Darba attiecības var arī izbeigt, pamatojoties uz 114. pantu – pusēm vienojoties. Tādā gadījumā atlaišanas pabalstu neizmaksā, taču darbiniekam ir priekšrocības, griežoties NVA un reģistrējoties bezdarbnieka statusā pabalsta saņemšanai.

Ja darba attiecības tiks izbeigtas, bet nav izmantots atvaļinājums, tad darba devējam obligāti būs jāizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par tik atvaļinājuma periodiem, cik atvaļinājums nav bijis izmantots. Proti, ja vienu gadu, tad par vienu kalendāra mēnesi, ja divus, tad par diviem utt.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas