E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15105
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi jānodrošina visiem saviem bērniem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2018
Juris

Labdien! Ar ko mani bērni, kuri ir manā aprūpē (otrajā laulībā), ir sliktāki par tiem, kuri ir no pirmās laulības un kuriem Uzturlīdzekļu garantiju fonds maksā uzturlīdzekļus atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37, 2.1., katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas? Savukārt tiem, kuri ir manā aprūpē, pienākas atbilstoši Civilprocesa likuma 594. pantam: saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, tas ir, 64,03 eiro? Vai tas nozīmē, ka manai sievai jāiet uz Uzturlīdzekļu garantiju fondu rakstīt iesniegumu, lai visi bērni saņemtu vienlīdzīgi? Es pat neprasu, lai valsts maksātu manā vietā, bet lai netiktu vērsta piedziņa uz tādu pašu summu, 25% apmērā no minimālās algas.

A
atbild:
18. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz vecāka pienākumu nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tas nozīmē, ka vecākam ir absolūts un neapstrīdams pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā visiem saviem bērniem, no kuriem neviens likuma priekšā nav sliktāks vai labāks par otru.

Ja šis pienākums netiek pildīts un viena no bērnu mātēm ir uzsākusi savu un bērnu likumisko interešu aizstāvību tiesā vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, izveidojas uzturlīdzekļu parāds, kas tiek piedzīts Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punktā noteiktajā apmērā, saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Pašreizējais regulējums neparedz citu ieturējumu apmēru.

Likums neizslēdz tādu iespēju, ka gadījumā, ja nenodrošināt bērnam no otrās laulības uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā, arī Jūsu sieva var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu. Laulība un kopdzīve vienā mājsaimniecībā nav šķērslis, lai uzsāktu uzturlīdzekļu piedziņu. Tomēr valsts garantētie uzturlīdzekļi agrāk vai vēlāk būs jāatmaksā. Tāpēc jāuzsver, ka no likuma gara izriet – ja personai ir jāuztur vairāki bērni, viņas pienākums ir darīt visu iespējamo, lai savu finansiālo situāciju uzlabotu, segtu uzkrājušos parādu un turpmāk nodrošinātu katra sava bērna pamatvajadzības, kas ir prioritāras neatkarīgi no dažādām dzīves grūtībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas